Svijet     | 08.01.2018. 09:51 |

Njemačka - Počeli koalicioni pregovori, glavna tema budućnost Evrope

FENA Internet

BERLIN, 8. januara (FENA) - Očekuje se da početni pregovori između konzervativnog bloka kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokrata (SPD), lijevog centra, o formiranju nove njemačke vladajuće koalicije, koji su počeli danas, budu usmjereni na budućnost Evropske unije.

Stranački i parlamentarni čelnici iz Hrišćanskih demokrata (CDU) kancelarke Merkel, njene bavarske sestrinske stranke Hrišćansko socijalne unije (CSU) i SPD-a sastali su se  u sjedištu CDU-a u njemačkoj prijestonici.

Troje stranačkih čelnika - Merkel i Martin Schulz iz SPD-a i Horst Seehofer iz CSU-a okupili su se na današnjem sastanku kako bi raspravljali o mogućnosti formiranja još jedne velike koalicije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je niz prijedloga o reformi EU neposredno nakon njemačkih septembarskih izbora, uključujući i posebni budžet eurozone, uvođenje funkcije evropskog ministra finansija i formiranje zajedničkih evropskih snaga za vojnu intervenciju. 

Njemačka, koja je skupa s Francuskom pokretačka snaga EU, nespremna je, međutim, da pruži jasnu viziju Evrope nakon Brexita, dok se Merrkel bori da formira novu vladu.

Čelnici CDU-a, CSU-a i SPD-a saopćili su u nedjelju navečer da će raspravljati o nužnosti sveobuhvatnih reformi.

- Svi smo svjesni naše odgovornosti za budućnost Evrope - izjavio je generalni sekretar SPD-a  Lars Klingbeil.

Njemačku predvodi prijelazna vlada od 24. septembra, kada su na parlamentarnim izborima oslabljene  CDU i SPD.

SPD je prvobitno odlučila da ide u opozociju, ali je pristala na pregovore nakon neoubičajenog pokušaja Merkel da formira vladu s liberalnim Slobodnim demokratima (FDP) i Zelenim u pregovorima koji su propali u  novembru.

Razgovori, koji bi trebali završiti u petak, predstavljaju tek uvodnu fazu u šire koalicijske pregovore, i za njima bi trebale uslijediti formalne diskusije. Sve strane usaglasile su se u nedjelju da će se suzdržati od davanja javnih izjava do okončanja pregovora, prenosi dpa. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Njemačka bi trebala legalizirati abortus u prvih 12 sedmica trudnoće

Njemačka najavila dodatnih 244 miliona eura humanitarne pomoći Sudanu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!