Bosna i Hercegovina     | 08.01.2018. 12:05 |

Duraković: Pozvali smo probosanske stranke da razgovaramo o pravima povratnika

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 8. januara (FENA) - Konferencija na kojoj će se govoriti o zaštiti prava povratnika u bh. entitetu RS bit će oržana sutra u Memorijalnom centru Potočari u organizaciji pokreta "Odgovor" te u saradnji s udruženjima koja okupljaju preživjele Srebreničane.

Lider "Odgovora" Ćamil Duraković rekao je u izjavi za Fenu da su na sastanak pozvali predstavnike deset stranaka čije su platforme probosanske kako bi se razgovaralo o trenutnom položaju povratnika u ovom entitetu i načinu kako se on može poboljšati.

- Mi ćemo sutra govoriti o skupini ljudi koji bi trebali da budu ravnopravni građani ovog entiteta, a to su povratnici te o njihovim temeljnim pravima koja se ne poštuju - poručio je Duraković.

Ističe da se prava povratnika mogu ostvariti jedino legitimnim putem.

- Zajedničkim nastupom probosanskog bloka možemo ostvariti što veću zastupljenost populacije u institucijama entiteta Republika Srpska. Mi imamo jasan cilj, jasne pokazatelje da je moguće ostvariti više mandata u Narodnoj skupštini i time postajemo relevantan politički faktor, što sada nije slučaj - naveo je Duraković.

Duraković naglašava da će istrajati na ovom pitanju i da neće odustati bez obzira na sve.

Pored 'Odgovora', u organizaciji sutrašnjeg skupa u Srebrenici sudjeluju i predstavnici udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa, Srebreničke majke, Žene Srebrenice, Žene Pordinja te Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Srebrenica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, protiv Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sjeverna Koreja

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Vučić: Srbija će se suprotstaviti svjetskim silama kada je u riječ o rezoluciji o Srebrenici

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana