Bosna i Hercegovina     | 08.01.2018. 14:39 |

KCUS najavljuje oštru borbu protiv zloupotrebe bolovanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) nedavno je imenovao članove Komisije za provjeru bolovanja uposlenika.

U saopćenju za javnost navode da će to radno tijelo provjeriti sve one koji su na bilo koji način zloupotrijebili bolovanje te ističu da je Komisija razmatrala već nekoliko predmeta gdje je očigledno došlo do nezakonitog korištenja.

- Otkriveni su uposlenici koji su odsutni s radnog mjesta zbog navodne bolesti, a provjerom je utvrđeno da rade u privatnoj praksi, da sami sebi pišu otpusna pisma iz ordinacija koje su u njihovom vlasništvu ili da bolovanje koriste da bi se aktivirali tokom političkih kampanja u strankama, čiji su članovi. Ovakvim protuzakonitim izostancima ugrožavaju funkcionisanje KCUS-a direktno, a indirektno život i zdravlje bolesnika koji moraju čekati zbog vještački nastalih lista čekanja – navodi se.

Također, kako se ističe, ugrožavaju kolege koje vrijedno rade i izlažu se dodatnom stresu pokušavajući da urade i svoj i njihov posao. U konačnici "oni ugrožavaju Zavod zdravstvenog osiguranja KS kao i samu državu".

- Samo u toku novembra 2017. godine, po osnovu bolovanja do 42 dana izdvojena su sredstva u iznosu od 155.044,33 KM  i to radnice, servirke i pralje 11.482,80 KM; medicinske sestre i tehničari 72.537,29 KM; više medicinske sestre i tehničari 14.858,45 KM; ljekari na specijalizaciji 5.114 KM; Specijalisti: 54.051, 79 KM. Osim 155.044,33 KM moraju se izdvojiti i dodatna sredstva za uposlenike na zamjeni - ističe se u saopćenju Službe za odnose s javnošću KCUS-a.

Kako se ističe, Komisija je konstatirala da su na spisku uposlenika KCUS i bračni parovi koji su isti dan otvorili bolovanje.

- Ima i onih koji su u KCUS primljeni mimo konkursne procedure u vrijeme bivšeg menadžmenta, a veći dio radnog staža su odsutni zbog "bolesti", dok istovremeno u našoj zdravstvenoj ustanovi osim njih rade i njihovi roditelji, braća ili sestre. Članovi istih porodica često uzimaju bolovanje u isto vrijeme, osobito bračni parovi. Neki najavljuju po 2 do 3 mjeseca ranije da će ići na bolovanje koje, redovno, spajaju s godišnjim odmorom - naglašava se.     

Od 3.300 uposlenika KCUS-a, 13 posto je na bolovanju. Na bolovanju do 42 dana u novembru evidentirana su 294, a više od 42 dana 102 uposlenika.

Napominju da KCUS želi zaštititi uposlenike koji su zaista bolesni i biti im na raspolaganju.

- Međutim, sad ćemo svaku zloupotrebu sankcionirati, jer se ogromna novčana sredstva izdvajaju za one koji su navodno odsutni jer imaju zdravstvene probleme, dok one koji vrijedno rade ne možemo adekvatno novčano nagraditi. Ta praksa će se promijeniti, nagrađivat će se oni koji predano i požrtvovano obavljaju svoj posao. Također, protiv zdravstvenih ustanova čiji uposlenici otvaraju nezakonita bolovanja tražit ćemo odštetu, a tužit ćemo sve one koji na bilo koji način pomažu zloupotrebu bolovanja - poručeno je u saopćenju Službe za odnose s javnošću KCUS-a.        

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo