Sport     | 08.01.2018. 14:31 |

Šuman: Utakmica u St. Gallenu odlučuje kvalifikacije

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Rukometna reprezentacije Bosne i Hercegovine u srijedu će igrati prvu utakmicu dvomeča protiv selekcije Švicarske, u okviru šeste grupe kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2019. godine u Njemačkoj i Danskoj.

Utakmica će biti odigrana u švicarskom St. Gallenu, a najbolji rukometaši BiH u tom meču će nastupiti pod imperativom pobjede zbog poraza koji su prethodno upisali protiv selekcije Estonije, a koja je potom poražena u oba meča protiv Švicaraca i ostala je bez šanse za plasman u baraž.  

Selekcija BiH u Beogradu je obavila mini pripreme za dvomeč protiv Švicaraca, gdje je odigrala dva prijateljska meča protiv reprezentacije Saudijske Arabije i ostvarila polovičan uspjeh, a na drugom meču povrijedio se jedan od najbitnijih igrača u bh. timu Nikola Prce, koji se na listi povrijeđenih pridružio Muhamedu Toromanoviću, Ivanu Karačiću i Senjaminu Buriću.

Selektor BiH Bilal Šuman ističe  da će ti igrači nedostajati njegovom timu u mečevima protiv Švicaraca, ali da i dalje vjeruje da BiH može izboriti baraž.

- Bez kalkulacija možemo reći da je utakmica u srijedu odlučujuća i da moramo pobijediti. Situacija s igračima je otežana, ali kao u svakom sportu, koga nema bez njega moramo. Mislim da imamo i dalje kvalitet, želju i volju da odigramo dobro. Želimo pokazati da možemo pobijediti Švicarsku. Stalo nam je da dođemo do baraža i to bi bio veliki uspjeh s obzirom na dešavanja u posljednje vrijeme - rekao je Šuman na današnjoj konferenciji za medije.

Naglašava da su pobjede Švicarske protiv Estonije značajno otežale posao selekciji BiH, ali da će 17 igrača u Švicarskoj dati sve od sebe.

- Rezultati Švicarske protiv Estonije su nam otežali posao, ali znamo šta nam je raditi. Švicarska ima jake i visoke bekove. Igraju odličnu odbranu i golmana, međutim sporija su reprezentacija. Mi znamo šta trebamo uraditi da im pariramo. Moramo igrati dobru odbranu, s brzom tranzicijom i centrom - objasnio je selektor BiH.

Osvrnuo se i na poraz u drugom meču protiv Saudijske Arabije, za koju kaže da igra veoma brz rukomet.

- Niži su ali igraju brže od Švicarske. Protiv njih smo željelu isprobati neke stvari u našoj igri, dali smo priliku igračima i to su bili razlozi našeg poraza - zaključio je Šuman.  

Kapiten reprezentacije BiH Mirsad Terzić zaželio je brz oporavak povrijeđenim igračima i naglasio da su svi bh. igrači svjesni šta ih očekuje u Švicarskoj.

- Švicarci nakon pobjeda protiv Estonije izgledaju kao vanzemaljci. Međutim ko gleda rukomet, mora sagledati i želju Estonaca u tom drugom meču. Mislim da su za njih kvalifikacije bile završene nakon prvog poraza protiv Švicaraca, pa su u tom drugom meču nastupili turistički. Moramo smoći snage i prvi meč u St. Gallenu pokušati završiti u našu korist - podvukao je Terzić.

Desni bek reprezentacije BiH Marko Panić smatra da Švicarska nema zvučnih imena ali odličan su tim, a slažem se s Terzićem po pitanju motivacije Estonaca.

- Biće nam teško bez četvorice povrijeđenih igrača, pod pritiskom smo zbog imperativa pobjede. Nema kalkulacija, idemo na pobjedu - kratak je bio Panić.  

Golman Benjamin Burić prepustio je ulogu favorita Švicarcima, a kao najveću ospasnost po svoj gol istaknuo je Andyja Schmidta.

- Igramo protiv mlade i kvalitetne reprezentacije. Oni su favoriti, a mi moramo pokazati karakter pod imparativom pobjede. Gledali smo njihove utakmice protiv Estonije. Glavna opasnost dolazi od Andyja Schmidta, ali imaju još dobrih i visokih napadača. Nama odgovara njihova sporija igra i mislim da imamo veliku šansu da ih dobijemo. Jedina njihova predost je domaći teren, a mislim da smo tu negdje kvalitetom - rekao je Burić.

Utakmica između Švicarske i BiH će biti odigrana u srijedu, 10. januara, u St. Gallenu u 18.30 sati.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bašić objavio spisak rukometašica za susrete s Rumunijom i Hrvatskom

Žrijeb kvalifikacijskih grupa za rukometno EP 21. marta, BiH u trećem "šeširu"

Mirsad Terzić oprostio se od dresa reprezentacije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo