Bosna i Hercegovina     | 09.01.2018. 10:33 |

OHR: Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmotrio je usklađenost 9. januara kao Dana Republike Srpske sa Ustavom BiH i utvrdio da je on neustavan, a odluke tog suda su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati, podsjetio je glasnogovornik Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH Mario Brkić.

U izjavi za Fenu je ponovio raniji stav da OHR nema ništa protiv toga da Republika Srpska ima svoj dan, ali Dan tog entiteta treba biti predviđen u skladu s pravnim okvirom i uz poštivanje vladavine prava.

Iz OHR-a su pozvali političare da pokažu odgovornost i uzdrže se od negativne retorike ili postupaka koji mogu pogoršati situaciju i odvući pažnju s neophodnih reformi.

Bez obzira na činjenicu da je Ustavni sud proglasio 9. januar kao neustavan, u Banjoj Luci za danas je planirana manifestacija kojima se obilježava neustavni Dan RS-a.

Planirano je da danas entitetski predsjednik Milorad Dodik uruči odlikovanje bivšem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, a u popodnevnim satima najavljen je defile pripadnika policije, vatrogasaca, lovaca i drugih službi te akademija kao i prijem.

(FENA) F. F.

OHR

Vezane vijesti

OHR - Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Zvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom