Bosna i Hercegovina     | 09.01.2018. 14:29 |

Usvojena "Potočarska deklaracija"

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 9. januara (FENA) - Učesnici današnje konferencije “Zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice i demokratizacija na području entiteta Republika Srpska” u Memorijalnom centru Potočari potpisali su "Potočarsku deklaraciju".

Konferencija je održana na inicijativu pokreta “Odgovor”, a pored 'Odgovora' u organizaciji skupa sudjelovali su i predstavnici udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa, Srebreničke majke, Žene Srebrenice, Žene Pordinja te Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Srebrenica.

Današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici četiri političke partije: SDA, Stranke za Bosnu i Hercegovinu, BPS-a i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL). Učesnici današnjeg sastanka su na kraju donijeli određene zaključke i potpisali zajedničku „Potočarsku deklaraciju“.

Lider "Odgovora" Ćamil Duraković rekao je u izjavi za Fenu da je današnjom konferencijom zadovoljan i ujedno najavio da će u narednom periodu biti održavane slične konferencije i sastanci.

- Danas su sa nama bile četiri političke opcije od deset koliko smo ih pozvali. Jeste da se ova konferencija dešava 9. januara, ali mi samo želimo da damo svog glas i kažemo da ovaj entitet nije ekskluzivitet jednog naroda. Usvojili smo deklaraciju i svi smo saglasni u smislu 9. januara da je to neustavan dan. Govorili smo o problemima bosanskog jezika, o tome da nadležne institucije treba da poduzmu konkretne korake u provođenju odluke Ustavnog suda BiH u vezi 9. januara, da se pokrenu konkretne mjere u sprečavanju i kažnjavanju negiranja genocida i udruženih zločinačkih poduhvata. Stranke koje su prisustvovale sastanku su saglasne da treba na izborima 2018. godine bude jedinstven i zajednički nastup – istakao je Duraković.

Ibrahim Hadžibajrić, predstavnik Nezavisne bosanskohercegovačke liste, smatra da probosanske političke opcije moraju zajedno nastupiti u Republici Srpskoj na izborima u oktobru.

- Osnovni problem leži u Federaciji Bosne i Hercegovine i veoma malom odzivu ljudi koji su na izbore izašli u dijaspori. Cifra od 24 hiljade na proteklim izborima osoba koje su glasale iz dijaspore je mala. Imamo daleko veći broj osoba koje mogu izaći na izbore iz dijaspore i bitno uticati na sastav vlasti u Republici Srpskoj. To su pitanja kojih smo se između ostalog doticali danas. Dogovarali smo stvari kako poboljšati strukturu vlasti u Republici Srpskoj kako bi što više zastupnika bilo iz probosanskog bloka – rekao je Hadžibajrić.

Kada Hotić, predstavnica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa, smatra da su Bošnjaci u Republici Srpskoj diskriminirani i ugroženi.

- Mi svakodnevno čujemo negativne poruke upućene Bošnjacima. Zbog toga svi treba oni probosanski orjentisani treba da budu udruženi i sa zajedničkom vizijom – rekla je Hotić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'