Sport     | 09.01.2018. 14:51 |

Mrkonja: Često smo u najtežim trenucima igrali najbolji rukomet

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 9. januara  (FENA) - Najbolji rukometaši Bosne i Hercegovine sutra će u St. Gallenu protiv selekcije Švicarske igrati najvjerovatnije odlučujući meč kvalifikacione grupe za nastup na svjetskom prvenstvu 2019. godine u Danskoj i Njemačkoj. 

Izabranici selektora Bilala Šumana u gostima moraju savladati Švicarce ako žele zadržati šanse za prvim mjestom u grupi koje vodi u baraž. 

Selektor omladinske reprezentacije BiH i dugogodišnji rukometni trener Jasmin Mrkonja vjeruje da je pobjeda našeg tima u St. Gallenu moguća ako bh. rukometaši odigraju na visokom nivou. Mrkonja u izjavi za Fenu podjeća da je selekcija BiH često u najtežim utakmicama protiv jakih protivnika odigrala najbolje i upisala velike pobjede. 

- Svi poznavaoci rukometa će reći da je Švicarska favorit, jer njihov savez i reprezentacija rade veoma ozbiljno na unapređenju tog sporta, što se za nas ne može reći. Imaju mlade i kvalitetne igrače, a ne muče ih problemi s kojima se mi godinama hrvemo. S druge strane, ne smijemo zaboraviti da su naši igrači često u ovakvim situacijama pokazali inat i odigrali iznad očekivanja. Nadam se da će se to desiti protiv Švicaraca – izjavio je Mrkonja.

Šuman se našao u problemima zbog povreda nekoliko važnih igrača - Nikole Prce, Muhameda Toromanovića, Ivana Karačića i Senjamina Burića, a Mrkonja napominje da bi neki od njih možda i mogli zaigrati, ako je u pitanju taktika stručnog štaba BiH.

- Uz sve probleme koji u posljednje vrijeme prate Rukometni savez BiH, nadovezale su se i povrede nekoliko bitnih igrača. Nažalost, mi nemamo igračku širinu da ne bismo osjetili njihov izostanak. Ipak, ne smijemo zaboraviti da postoji i mogućnost taktičke varke, kada želimo prevariti protivnika da je neko povrijeđen - objasnio je Mrkonja.

Dodaje da se odbrana BiH ne treba fokusirati na najboljeg igrača te selekcije Andyja Schmida, jer bi takva taktika otvorila prostor ostalim švicarskim reprezentativcima da se razigraju.

- Očekujem da će Šuman spremiti taktiku za Schmida, ali ne vjerujem da ćemo se koncentrisati samo na njega, jer bi nas mogli kazniti ostali njihovi igrači. Mislim da bi Vranješ mogao da mu parira u fazi odbrane, a nadam se da će naša sredina biti na visini zadatka - zaključio je rukometni trener.  

Smatra da će u slučaju pobjede BiH protiv Švicarske svi problemi vezani za bh. rukomet biti jedno vrijeme zaboravljeni, dok bi poraz imao veoma loše efekte na ovaj sport i Rukometni savez BiH.

Utakmica između Švicarske i BiH će biti odigrana u srijedu u St. Gallenu od 18.30 sati.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bašić objavio spisak rukometašica za susrete s Rumunijom i Hrvatskom

Žrijeb kvalifikacijskih grupa za rukometno EP 21. marta, BiH u trećem "šeširu"

Mirsad Terzić oprostio se od dresa reprezentacije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom