Svijet     | 10.01.2018. 10:12 |

Pence u posjeti Egiptu, Jordanu i Izraelu, ali ne i Palestini

FENA Internet

WASHINGTON, 10. januara (FENA) – Američki potpredsjednik Mike Pence otputovat će na Bliski istok u ovom mjesecu uime predsjednika Donalda Trumpa, saopćeno je u ponedjeljak iz Penceovog ureda. Posjeta će uključivati Egipat, Jordan i Izrael, ali ne i Palestinu.

Pence će biti u posjeti  između 19. i 23. januara i "naglasit će zajedničku potrebu borbe protiv terorizma i podrške proganjanim vjerskim manjinama", navodi se u saopćenju.

Pence je trebao posjetiti regiju u decembru, uključujući obilazak Betlehema i sastanak s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom. Nakon Trumpovog priznavanja Jerusalema kao izraelske prijestonice, Palestinske vlasti otkazale su, ipak, sve kontakte s američkim zvaničnicima i saopćile da se neće sastati s Penceom, dovodeći do odgode posjete i promjene planova.

On će započeti turneju posjetom Egiptu, gdje će boraviti dva dana, prije nego što otputuje u Jordan u jednodnevnu posjetu, i potom u Izrael.

- Potpredsjednik putuje na Bliski istok kako bi potvrdio naše obavezivanje na nastavak saradnje s američkim saveznicima u regiji u borbi protiv radikalizma koji prijeti budućim generacijama - izjavila je Penceova glasnogovornica Alyssa Farah.

- Potpredsjednik očekuje sastanke s čelnicima Egipta, Jordana i Izraela kako bi raspravljali o načinima zajedničkog rada u borbi protiv terorizma i na poboljšanju naše nacionalne sigurnosti - navodi Farah, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Blinken stigao u Kairo na razgovore sarapskom stranom o primirju u Gazi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom