Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 10.01.2018. 12:25 |

Općina Centar osigurala obuku za 34 polaznika iz oblasti IT tehnologija

FENA

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Budući da u Bosni i Hercegovini vlada velika potražnja za programerima, Općina Centar Sarajevo prepoznala je tu potrebu i osigurala obuku za 34 polaznika iz oblasti IT tehnologija te je tim povodom danas upriličeno i potpisivanje ugovora između realizatora nastave - IT kompanije "ATIA" i polaznika ovog programa edukacije.

Uslov za pohađanje  obuke bio je da su kandidati nezaposleni i da imaju visoku stručnu spremu, a nakon edukacije i prekvalifikacija dobit će međunarodne certifikate i priliku za zaposlenje u jednoj od IT kompanija, ne samo u BiH, već i širom svijeta.

Šestomjesečna obuka se izvodi u saradnji sa BIT Alijansom, krovnom kompanijom koja okuplja 30 najjačih bosanskohercegovačkih IT kompanija i zapošljava gotovo 2.000 ljudi.   

Direktor BIT Alijanse Armin Talić ukazao je na činjenicu da u BiH postoji ogroman deficit za ovu vrstu kadra, odnosno da nedostaje 6.000 programera, što znači da za ovaj kadar postoji posla i više nego dovoljno.  

Općina Centar prepoznala je ovaj projekt kao vrlo koristan za nezaposlene, što je, kako je rekao Talić, savršen primjer načina na koji mogu sarađivati privreda i, u ovom slučaju, Općina Centar.  

Napomenuo je da i države u okruženju sve više ozbiljno shvataju IT tehnologije te je tako u Srbiji izvoz softwarea sada pretekao izvoz malina, po čemu je ova zemlja poznata.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić kazao je, obraćajući se polaznicima obuke, da je ovo dobra prilika za njih da dijele IT prostor u BiH, kasnije i van zemlje, zamolivši ih da obuku shvate ozbiljno.

Općina Centar je u ovu svrhu izdvojila oko 150.000 KM, a načelnik je najavio da će nastaviti da ulaže u kadrove s područja ove sarajevske općine te da ubuduće planiraju izdvajanje još više novčanih sredstava.

Time, kaže, žele povećati broj programera u BiH, kojima sigurno neće nedostajati posla, te je pozvao sve zainteresirane za ovu vrstu obuke da se jave Općini Centar.

Direktorica kompanije "ATIA" Aida Tanović zahvalila je načelniku Ajnadžiću što je prepoznao potrebu za ovakvom vrste obuke, zaključivši da bi mnogi trebali da slijede njegov primjer i pruže šansu mladim ljudima u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pripadnici DKPT i OSBiH prošli obuku iz oblasti 'Neposrednog osiguranja VIP osoba'

Šest ljekara uspješno završilo osnovnu oficirsku obuku OS BiH (VIDEO)

U Tužilaštvu BiH obuka o rukovođenju procesom u predmetima korupcije i finansijskog kriminala

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana