Bosna i Hercegovina     | 10.01.2018. 20:50 |

Odjel za branitelje traži procesuiranje odgovornih za ratne zločine u Uskoplju

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. siječnja (FENA) - Predstavnici Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a, predstavnici Zaklade i ureda za pružanje pravne pomoći braniteljima HVO-a u potrebi održali su u ponedjeljak sastanak s predstavnicima udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata Uskoplja, priopćio je u srijedu Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a.

 Na sastanku je riječi bilo o svim pitanjima važnim za braniteljsku populaciju, načinima i modalitetima učinkovitijeg djelovanja na rješavanju aktualnih problema branitelja, odnosu institucija vlasti naspram potreba branitelja, neprocesuiranju počinitelja ratnih zločina koje je počinila Armija BiH nad Hrvatima Uskoplja, kao i pružanju pravne i materijalne pomoći braniteljima pripadnicima HVO u potrebi.

 Izražen je zahtjev institucijama pravosuđa u BiH da pokrenu procese utvrđivanja odgovornosti pripadnika ABiH za zločine počinjene nad Hrvatima Uskoplja s napomenom da će, ukoliko to institucije BiH ne pokrenu po službenoj dužnosti, pokrenuti izravne tužbe za osumnjičene počinitelje zločina na Hrvatima Uskoplja, jer kako navode ratni zločin se mora procesuirati i ne može zastarjeti.

 Na sastanku su također definirani modaliteti suradnje s Uredom za pružanje pravne pomoći braniteljima pripadnicima HVO-a koji su u potrebi i utvrđene konkretne zadaće na ostvarivanju učinkovite suradnje.

 Istaknuta je potreba učinkovitije i materijalne potpore braniteljima u teškoj materijalnoj situaciji i potreba institucionalne zaštite stečenih prava branitelja pripadnika HVO-a u FBiH i Republici Hrvatskoj.

 Ukazano je i na potrebu zajedništva i zajedničkog djelovanja udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata u okviru koordinacije udruga u Uskoplju.

 Predstavnici udruga iskazali su svoje zadovoljstvo sastankom i spremnost na zajedničko djelovanje u interesu branitelja HVO-a.

 Ovakvi sastanci održavat će se po ukazanoj potrebi u svim općinama, a braniteljska problematika razmatrat će se kroz redovite sjednice Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a kao što je to činjeno i do sada, navodi se u priopćenju.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Skupština KS - Usvojene izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca - branitelja BiH

ŽZH: Povećane novačene naknade razvojačenim braniteljima

Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Skoplja potpisale sporazum o saradnji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo