Svijet     | 12.01.2018. 09:36 |

Njemački koalicijski pregovori trajali do kasno u noć, rok se primiče

FENA Internet

BERLIN,  12. januara (FENA) – Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokrati lijevog centra još nisu postigli sporazum o zvaničnim koalicijskim pregovorima nakon što je više od 18 sati takozvanih "istražnih" pregovora iza zatvorenih vrata nastavljeno prije očekivanog roka u petak.

Ključne teme razgovora u ranim jutarnjim satima u petak bile su porezi, finansijska politika, imigracija i zdravstvena zaštita, saznaje  dpa.

Iako je bilo nekih pomaka u diskusijama, koje su se odvijale od tačke do tačke, produžetak pregovora je odbačen u petak ujutru.

Nekoliko pregovarača je napustilo sastanke, rekavši okupljenim novinarima da bi razgovori mogli trajati do zore.

Merkel je ranije upozorila da su čelnici suočeni s teškim krugom pregovora u pokušaju da dovrše uvodnu fazu.

Ona se nadala da će stranke postići sporazum prije početka zvaničnih pregovora o koaliciji u narednih 24 sata u cilju izlaska iz aktuelnog političkog ćorsokaka i da će otkloniti prijetnju prijevremenih izbora nakon septembarskog glasanja na kome nijedna stranka nije osvojila jasnu većinu.

- Još su velike prepreke koje moramo otkloniti na našem putu - izjavila je Merjkel, misleći na velike razlike koje su se pojavile među stranačkim čelnicima oko spajanja izbjegličkih porodica, evropske reforme, zdravstvene zaštite i oporezivanja bogatih.

Merkel je izrazila nadu da će nakon pet dana razgovora stranke biti u stanju da polože temelje za početak zvaničnih pregovora o novoj koalicijskoj vladi koja će biti na čelu zemlje u narednom četverogodišnjem mandatu.

Čelnici konzervativnog bloka CDU-CSU i SPD-a trebali bi izvijestiti rukovodstva svojih stranaka o ishodu razgovora u jutarnjim satima.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier podsjetio je pregovarače na odgovornost koju imaju, ne samo  prema vlastitim strankama i političkoj budućnosti zemlje, nego također i prema Evropi.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Njemački ministar ekonomije Habeck doputovao u posjetu Ukrajini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana