Bosna i Hercegovina     | 12.01.2018. 14:41 |

Nastavlja se realizacija projekta primjene ljekovitih voda Gubera

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 12. januara (FENA) - Realizacija projekta primjene ljekovitih voda Gubera, čiji je cilj da se osim liječenja oboljelih od nekoliko vrsta bolesti, promovira i banjski turizam, bit će nastavljena u februaru uz podršku Općine Srebrenica.

Medicinski tim čine doktor Almir Pašagić, koji je uradio magistarski rad o ljekovitim vodama Gubera, zatim doktor Radomir Pavlović i medicinski tehničar Suljo Čakanović. 

Koordinator projekta primjene ljekovitih voda Gubera Suljo Čakanović u izjavu za Fenu kaže da veliki broj građana koristi vodu bez kontrole, te da su iz tog razloga odlučili da formiraju tim za savjetovanje o korištenju ljekovitih voda.

- Projekt koji se realizovao 2016. godine pokazao se veoma uspješnim što govori činjenica da je bilo više od 120 pacijenata. Pacijenti ne bi trebali koristiti vodu bez ljekarskih uputa, jer Guber voda može da izazove i neke nus pojave. Projekt se pokazao veoma uspješnim, dolazili su ljudi iz svih krajeva bivše Jugoslavije i dan danas nas pozivaju i pitaju za savjete - istakao je Čakanović.

Navodi da svi građani imaju priliku da posjete savjetovalište svaki vikend te jedan radni dan kako bi se informisali o kvalitetnom korištenju Guber vode.

Čakanović također ističe da su projektom ostvarili pozitivne efekte kod pacijenata, a usluge za pacijente su bile besplatne.

Najpoznatiji izvor ovih ljekovitih voda je "Veliki Guber“ koji je obogaćen željezom i liječi anemiju prouzrokvanu nedostatkom željeza u krvi, a pored tog poznat je izvor "Očna voda“ liječi upalne procese očiju i voda za sinuse, te voda za kožna oboljenja i mnoge druge ljekovite vode.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo