Regija     | 12.01.2018. 18:11 |

Plenković kaže da su Hrvatska i Slovenija bliže dogovoru o granici

FENA Ivana Banovic

ZAGREB, 12. siječnja (FENA) – Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je kazao kako su Hrvatska i Slovenija puno bliže rješenju o granicama nego što se može zaključiti po javnom ozračju te da je Hrvatska "svoj model predstavila slovenskoj strani i da on može biti vrlo dobar temelj za pronalaženje konačnog rješenja".

 "Još jednom ponavljam, u samoj supstanci mislim da smo puno bliže rješenju nego što možemo slutiti iz ukupnog javnog ozračja. Mi smo naše stavove pojasnili i slovenskoj strani, a i svim našim partnerima unutar Europske unije", istaknuo je Plenković u Solinu. 

"Ponavljam hrvatski stav – mi se u cijeloj ovoj situaciji ponašamo odgovorno i zrelo i ne poduzimamo jednostrane poteze koji bi na bilo koji način pridonijeli pogoršanju odnosa između Hrvatske i Slovenije", dodao je hrvatski premijer. 

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je ranije u petak u parlamentu rekao da će Hrvatska prije ili kasnije promijeniti stajalište o arbitražnoj presudi, te je kazao da njegovo ministarstvo priprema tužbu protiv Hrvatske pred europskim sudom. Najavio je kako bi Slovenija već krajem veljače mogla EU-u dostaviti prijedlog tužbe i pripadajuću dokumentaciju. Prema tumačenjima europskog suda objavljenima u slovenskome tisku jedna zemlja ne može jednostrano tužiti drugu već je potreban sporazum dvije zemlje da bi se spor iznio pred europski sud u Luksemburgu, prenosi Hina.   

"U ovom trenutku ne vidim temelj za bilo kakvu tužbu pred Europskim sudom jer Hrvatska ne krši niti jedan element pravne stečevine EU-a. Ako Slovenija krene tim putem mi ćemo na to znati odgovoriti", komentirao je Plenković izjavu slovenskog ministra, naglasivši kako je Hrvatska "svoj model predstavila slovenskoj strani i da on može biti vrlo dobar temelj za pronalaženje konačnog rješenja"  ne pojašnjavajući dalje sadržaj hrvatskog prijedloga. 

 

 

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Haxholli: Srbija blokira kosovske autobuse na granici s Hrvatskom

Plenković: Grbin je abdicirao, neće biti ni premijer ni predsjednik Sabora

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana