Sport     | 13.01.2018. 22:07 |

Rukometna reprezentacija BiH osmi put u baražu za svjetsko i evropsko prvenstvo

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 13. januara (FENA) - Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u dodatne kvalifikacije (baraž) za nastup na svjetskom prvenstvu 2019. godine u Danskoj i Njemačkoj, nakon što je večeras u odlučujućem susretu kvalifikacija u tuzlanskom Mejdanu pobijedila direktnog konkurenta za prvo mjesto u grupi 6, selekciju Švicarske sa 21:15 (11:6). 

Najboljim rukometašima naše zemlje to će biti osmi put za 22 godine da igraju u baražu za nastup na evropskim ili svjetskim prvenstvima.

Na posljednjoj prepreci za plasman u završnicu najvećih međunarodnih takmičenja bh. rukometaši su zaustavljeni šest puta, dok su bili uspješni samo jednom.

U baražu za EP 2002. godine u Švedskoj BiH je eliminirana od Danske, četiri godine kasnije za EP u Švicarskoj od Norveške, a 2008. za EP u Norveškoj bolja od BiH bila je Češka.  

U dodatnim kvalifikacijama za svjetsku smotru reprezentacija BiH je 2009. godine zaustavljena od Mađarske, a četiri godine kasnije za SP u Španiji poražena je od Njemačke.

Jedini uspješan nastup u baražu bh. rukometaši su ostvarili u junu 2014. godine kada su eliminirali ekipu Islanda, izborivši učešće na SP-u u Kataru 2015., što je jedini nastup bh. selekcije u završnici velikih takmičenja.

Posljednji put u baražu za SP 2017. u Francuskoj bh. rukometaši su igrali 2016. godine kada su zaustavljeni od selekcije  Švedske. 

Žrijeb baraža, koji će se igrati sredinom juna ove godine, obavit će se 28. januara, posljednjeg dana Evropskog prvenstva koje je u petak počelo u Hrvatskoj. U žrijebu će učestvovati šest pobjednika kvalifikacijskih grupa te 12 ekipa sa Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Evropu će na SP-u predstavljati 13 reprezentacija, a već su poznata tri učesnika - aktuelni prvaci svijeta Francuzi te domaćini Danci i Nijemci. Četvrti učesnik bit će evropski prvak ili najbolje plasirana ekipa ukoliko titulu osvoji Francuska, Danska ili Njemačka.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bašić objavio spisak rukometašica za susrete s Rumunijom i Hrvatskom

Žrijeb kvalifikacijskih grupa za rukometno EP 21. marta, BiH u trećem "šeširu"

Mirsad Terzić oprostio se od dresa reprezentacije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo