Sport     | 17.01.2018. 14:16 |

Konačan spisak bh. učesnika na zimskoj olimpijadi 22. januara

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Bosna i Hercegovina na predstojećim zimskim olimpijskim igrama, koje se od 9. do 25. februara održavaju u južnokorejskom Pyoengchangu, za sada ima tri sigurna takmičara u alpskom skijanju i skijaškom trčanju.

Naš olimpijski tim ukupno će brojati pet ili šest predstavnika, a konačan spisak biće poznat 22. janaura, do kada se održavaju posljednja kvalifikaciona takmičenja. 

Po riječima generalne sekretarke Skijaškog saveza BiH Jelene Dojčinović, sigurni putnici u Južnu Koreju u alpskom skijanju su Elvedina Muzaferija, koja će se takmičiti u svim alpskim  disciplinama i Emir Lokmić koji će nastupiti u slalomu i veleslalomu, te Mladen Plakalović u skijaškom trčanju.

- Postoji mogućnost za još jedno mjesto u alpskom skijanju za koje konkuriše Igor Laikert, u svim disciplinama. Što se tiče biatlona još uvijek je otvoreno ptanje. Tanja Karišik ima ličnu normu, ali nije ispunila nacionalnu normu, tako da prije 22. januara ne možemo znati da li će biti u našem timu. Šanse su negdje 50:50. Ako ne bude nastupala u biatlonu na OI bi išla u skijaškom trčanju, jer ja naša najbolja tamičarka u tom sportu. U slučaju da Karišik ispuni normu za biatlon, otvorila bi se mogućnost da u skijaškom trčanju nastupi Sanja Kusmuk ili Dejana Košarac - kazala je Dojčinović za Fenu. 

U Olimpijskom komitetu BiH užurbano se pripremaju za najvažniji nastup naših sportista u ovoj godini, do čijeg su početka ostala 22 dana.   

Po riječima predsjednika OKBiH Marjana Kvesića, rezervisane su karte za put u Južnu Koreju, kompletira se oprema za sportaše, potvrđuju rezervacije u Olimpijskom selu u Pyoengchangu, te obavljaju ostale pripreme potrebne za ovako veliko takmičenje.  

- U Južnu Koreju sportisti putuju 4. februara, tri-četiri dana ranije, kako bi se aklimatizirali i lakše prebrodili vremensku razliku, dok će Predsjedništvo OKBiH putovati tri dana kasnije. Pored sportista i njihovih personalnih trenera, uz šefa misije i administraciju naš tim bi ukupno mogao brojati oko 15 članova - kazao je Kvesić za Fenu.  

Ko će od sportista nositi zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji svečanog orvaranja igara još nije poznato. Kvesić je kazao da će to će odlučiti Izvršni odbor OKBiH na sjednici 31. januara, te da će to biti sportista koji bude imao najbolji rezultat.  

Na zimskim olimpijadama to će biti sedmo učešće bosanskohercegovačkih sportista od sticanja nezavisnosti naše zemlje, a najbolji plasman do sada ostvario je alpski skijaš Enis Bećirbegović, koji je 1998. godine u japanskom Naganu zauzeo 21. mjesto u spustu.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Olimpijski komitet i Coca-Cola nastavili dugogodišnju saradnju

Olimpijci zahtijevaju rješavanje problema finansiranja vrhunskog sporta

Zvizdić s članovima OK BiH o poboljšanju uslova za rad i takmičenje vrhunskih sportista

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!