Bosna i Hercegovina     | 15.01.2018. 14:35 |

Zajednička komisija razmatrala informaciju o napretku BiH na evropskom putu

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) Edin Dilberović je na sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je razmatrana Informacija o napretku u procesu ispunjavanja uslova BiH na evropskom putu, najavio da se u februaru ove godine očekuje Strategija Evropske unije o proširenju.

- Bosna i Hercegovina ove godine, kad govorimo o planu proširenja EU, neće biti tretirana kao ostale zemlje u regionu jer BiH, prvo, nema kandidatski status. Drugo, BiH će u okviru izvještaja biti tretirana isključivo i samo kroz Upitnik, a ne kroz priču odbora, pododbira i ostalih zajedničkih tijela, kao što je slučaj sa drugim zemljama koje su već i otvorile pregovaračka poglavlja - naveo je Dilberović.

Dodao je da će biti isključivo tretirana kroz pitanje Upitnika.

- Nadam se da ćemo neku konkretniju informaciju dobiti u toku ove godine iz Evropske komisije - kazao je direktor DEI-a.

Član Zajedničke komisije za Evropske integracije državnog parlamenta Saša Magazinović je tokom rasprave kazao da ne može podržati izvještaj, a nakon sjednice Komisije je izjavio novinarima da je proces EU integracija u Bosni i Hercegovini „primjer netransparentnosti“.

- Ako parlament BiH nema informaciju o tome koja pitanja nisu usklađena, zašto nisu usklađena, koje su razlike u mišljenjima ljudi koji usklađuju, šta onda treba da očekuje javnost - kazao je Magazinović.

Dodao je da je „ovo nezapamćeno da se od javnosti kriju informacije koje se tiču procesa evropskih integracija, koji bi trebao biti primjer transparentnog procesa“.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Nikola Lovrinović je izjavio novinarima da su i ranije neke kolege zastupnici smatrali da se trebaju dobivati češće infiormacije, različite vrste informacija.

- Međutim, dogodilo nam se u prošloj godini i nešto malo u pretprošloj, da smo dva puta dobili informacije, a da se ni jedan kolega zastupnik nije javio da komentira ta izvješća - kazao je Lovrinović te dodao da „stoji to da bi informacije mogle biti češće i bolje“.

Član Komisije Fehim Škaljić je tokom rasprave na sjednici Komisije ustvrdio da „imamo situaciju da je evropski put BiH takav da ćemo u izvješću biti 'zadnja rupa na svirali', jer ono što je problem smo gurali 'pod tepih'“.

Po njegovim riječima, nama treba više od godinu dana da napravimo odgovore na Upitnik Evropske komisije.

- Nama treba puno toga što nismo uradili, što se realno postavlja kao pitanje koliko suštinski pojedine institucije u BiH na evropskom putu žele da ostvare taj cilj - kazao je Škaljić, ocijenivši da je „presporo da bi se tome moglo aplaudirati".  

Dodao je da je presporo „da bi se to moglo argumentirati poteškoćama, ako te poteškoće nismo iznosili na onu razinu koja je najodgovornija pred građanima, pred parlament“.     

Nakon diskusije članoviZajedničke komisije za evropske integracije nisu primili k znanju  Informaciju o napretku u procesu ispunjavanja uslova BiH na evropskom putu.

Usvojili su Izvještaj o radu Zajedničke komisije za evropske integracije za 2017. te Plan rada za 2018. godinu.

Zajednička komisija je primila k znanju Informaciju sa Okruglog stola o otvorenim pitanjima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o temi „Informaciono društvo i mediji“, koji je održan u oktobru prošle godine u Neumu. Uz ovu Informaciju usvojeni su i zaključci i preporuke, koje će Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH uputiti domovima u daljnju parlamentarnu proceduru.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo