Bosna i Hercegovina     | 15.01.2018. 20:45 |

Neovisni odbor o nacionalnoj zastupljenosti službenika u policijskim agencijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Na današnjoj sjednici Neovisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) primljene su k znanju informacije dostavljene od Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koje se odnose na nacionalnu zastupljenost policijskih službenika po organizacijskim jedinicama i činovima u navedenim policijskim agencijama, kao i na podatke o isteku mandata i eventualnom ispunjavanju uvjeta za odlazak u mirovinu rukovoditelja i zamjenika rukovoditelja ovih policijskih agencija.

Također, Neovisni odbor je, nakon analize dostavljenih informacija, izrazio nezadovoljstvo nacionalnom zastupljenošću policijskih službenika po organizacijskim jedinicama i činovima, te smatra da je potrebno ozbiljnije pristupiti rješavanju ovog pitanja, kako bi se procentualna zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih poboljšala u odnosu na postojeće stanje, a sukladno Ustavu BiH i Zakonu o policijskim službenicima BiH.

Usvojen je i zaključak da se informacija koja se odnosi na podatake o isteku mandata i eventualnom ispunjavanju uvjeta za odlazak u mirovinu rukovoditelja i zamjenika rukovoditelja navedenih policijskih agencija uputi na upoznavanje ministru sigurnosti BiH. U zaključku se traži i da rukovoditelji i njihovi zamjenici blagovremeno dostave ministru sigurnosti BiH i Neovisnom odboru PSBiH informaciju o eventualnom ispunjavanju uvjeta za odlazak u mirovinu, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH sastali se sa specijalnim izvjestiocem UN-a

Data saglasnost za ratifikaciju sporazuma o učešću BiH u programu 'Građani, jednakost i prava'

Na sjednici Nezavisnog odbora PSBiH o aktivnostima SIPA-e

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'