Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 10:39 |

SDPBiH:Hitno zaustaviti novi pokušaj legalizacije pljačke bh.imovine u Hrvatskoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Socijaldemokratska partija (SDP) BiH poziva članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da tokom razgovora s predsjednicom Republike Hrvatske, zatraže da Vlada Republike Hrvatske odustane od, kako navode iz te stranke, nakane legaliziranja otimačine stotine miliona KM vrijedne imovine bh. preduzeća širom te države. 

- To će se, naime, dogoditi ukoliko Sabor Republike Hrvatske prihvati izmjene Zakona o poticanju ulaganja u obliku kako je predložen od Vlade Republike Hrvatske. Rasprava o ovom prijedlogu u Saboru planirana je na sjednici u četvrtak, 18. januara.

Prema izmjenama tog zakona, sva sporna imovina, nekretnine i zemljišta bh. firmi, koja u većini slučajeva sada pripada FBiH, tretira se kao imovina Republike Hrvatske, koju je moguće iznajmiti bez naknade na period od 10 godina, a nakon tog roka i otkupiti?! 

Taj zakon u direktnoj je suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske i Aneksom G Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ. Zakon se donosi u trenutku kada se očekuje da BiH dobije prve presude o pitanju povrata imovine pred Sudom u Strazburu. Jasno je kako je cilj da se na ovaj način onemogući ili oteža provođenje čak i presuda Suda za ljudska prava, kao što se godinama otežava i onemogućava povrat ove imovine, čime se državi BiH nanosi ogromna šteta - upozoravaju iz SDP-a BiH.  

U SDP-u očekuju od Čovića, Izetbegovića i Ivanića da pokažu interes za to pitanje, makar, kako kažu, na kraju svojih neuspješnih mandata.

- Minimum koji mogu uraditi jeste da barem pokušaju spriječiti legalizaciju pljačke, kada već tri godine nisu radili ništa kako bi se pitanje imovinsko-pravnih odnosa sa Republikom Hrvatskom riješilo. 

Najmanje što mogu učiniti je da na tome insistiraju u razgovoru s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, ali i da zaduže Vijeće ministara BiH da se ozbiljno pozabavi pitanjem ovog zakona, te zatraži ili njegovo povlačenje iz procedure ili izmjenu na način da se on ne smije odnositi na imovinu BiH i firmi iz BiH. Jednak pristup je potrebno primijeniti i kada je u pitanju nezakonito korištenje vodnog potencijala Buškog jezera, ali i zaštite interesa BiH u luci Ploče, kao i pitanja obešetećenja radnika iz BiH, koji su početkom rata u Republici Hrvatskoj dobili nezakonite otkaze - smatraju iz SDP-a. 

Također, smatraju da je krajnje vrijeme da Republika Hrvatska donese propise koji će omogućiti nesmetan povrat nekretnina i omogućavanje upisa prava vlasništva.

- Sramotno je da vlasti u BiH ni riječi nisu progovorile o ovako važnom pitanju u toku cijelog svog mandata, a i da sada šute, i to u momentu kada vlast Republike Hrvatske želi izvršiti konačnu otimačinu izuzetno vrijedne imovine. 

Treba li podsjećati kako je gotovo sva imovina firmi iz Republike Hrvatske u BiH uredno vraćena, u duhu dobrosusjedskih odnosa, te obaveza iz Sporazuma o sukcesiji. Krajnje je vrijeme da na sličan način postupi i vlast u Republici Hrvatskoj, kao što je i krajnje vrijeme da se vlasti u BiH počnu boriti za interese BiH, umjesto što se bore za lične ili interese svojih stranaka - ističu iz SDP-a BiH.   

Od predsjednice Grabar–Kitarović očekuju da se konačno "prestane miješati u unutrašnje stvari BiH, te da počne voditi politiku jednakih standarda".

- Ako je BiH vratila imovinu Hrvatskoj, a jeste, onda to mora učiniti i Hrvatska. Ako se vlasti BiH ne miješaju u unutrašnje uređenje Hrvatske i njen izborni sistem, a ne miješaju, onda neka se i vlasti Hrvatske prestanu tako ponašati prema BiH - ističe se u saopćenju iz SDP-a BiH. u u 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'