Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 16.01.2018. 13:31 |

PLO odustaje od priznavanja Izraela, povlači se iz sporazuma u Oslu

FENA Internet

JERUSALEM, 16. januara (FENA) - Palestinski lideri su pozvali na prekid procesa priznavanja Izraela, a nakon što su SAD najavile da će Jerusalem priznati kao glavni grad Izraela, javljaju agencije.

Ta odluka bi imala duboke implikacije, navodi AFP upozoravajući da to znači povlačenje Palestinske oslobodilačke organizacije iz sporazuma u Oslu.

Odluka bi mogla dodatno otežati svaki pokušaj pronalaska konačnog riješenja. Palestinci su i ranije donosili odluke o prekidu sigurnosne saradnje sa Izraelom, ali one uglavnom nisu implementirane. Međutim, ukoliko odluka Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) bude prihvaćena kao konačni stav, navodi AFP, ona pokazuje da se Palestinci neće tako lako pomiriti sa odlukom predsjednika SAD Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas koji je predsjedavao sastankom PLO i podržao suspenziju procesa priznavanja Izraela, nazvao je Trumpove pokušaje otvaranja mirovnog procesa "šamarom stoljeća".

Odluka PLO o suspenziji priznavanja Izraela sve dok on ne prizna Palestinu će, kako se navodi u saopćenju, obustaviti i aneksiju Istočnog Jerusalema i nova ilegalna naseljavanja. Abbas je rekao da je Izrael "sahranio" sporazum iz Osla, zbog čega PLO odustaje od priznavanja Izraela.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana