Bosna i Hercegovina     | 17.01.2018. 13:39 |

SBiH: Dvije liste za izbore u RS-u nisu politički interes povratnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Posljednjih nekoliko mjeseci pojedine političke stranke i udruženja građana organiziraju sastanke na temu izbora u manjem bh. entitetu u oktobru ove godine. Jedan u nizu je i sutrašnji sastanak, koji se održava u Banjoj Luci na poziv SDP-a BiH.

Predstavnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu najavljuju da će učestvovati na tom skupu, kao što su i na nedavno održanom sastanku na sličnu temu u Srebrenici, a na poziv  Pokreta „Odgovor“.

Međutim, Stranka za Bosnu i Hercegovinu želi podsjetiti sve političke stranke da raniji nastupi probosanskih stranaka s odvojenim listama na izborima u manjem bh.entitetu, nije poboljšao ekonomsko-socijalni položaj povratnika, niti su unaprijeđena njihova osnovna ljudska i građanska prava i slobode, kao ni njihov politički uticaj u entitetskim institucijama.

Povratnicima, prije bilo kakvog proevropskog bloka, treba probosanskohercegovačko jedinstvo, gdje će  stranke pokazati odgovornost, a ne da na samom početku, jedni druge isključuju iz bilo kakvih razgovora, što dodatno povratnike dovodi u neizvjesnost.

-Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra nedopustivim da se loši odnosi, koji su evidentni između stranaka i pozicije i opozicije u FBiH, prenose u manji bh. entitet i da jedna od štetnih posljedice takvih odnosa budu zasebne liste na predstojećim izborima. Bojimo se da su, prije bilo kakve ozbiljne rasprave o problemima, ciljevima i definiranju zajedničkih programskih opredjeljenja, većini  stranaka i blokova koji pozivaju na ovakve sastanke, važnija mjesta njihovih kandidata na listama i neprincipijelna trka za biračima u RS-u, zanemarujući pri tom njihove stvarne potrebe i svakodnevne životne probleme, diskriminaciju, prijetnje i opstrukcije s kojima se građani, a naročito povratnici, svakodnevno suočavaju - navodi se u saopćenju Pres-službe SBiH.

SBiH, dodaju dalje, poziva sve političke subjekte koji žele izaći na izbore u manjem bh.entitetu da povratnike prestanu posmatrati kao glasačke listiće, već da  slijede njihove autentične interese. SBiH želi doprinijeti stvaranju pretpostavki za zajednički nastup svih probosanskih stranaka, uz prethodno definirane progamske ciljeve i kriterije za odabir kandidata koji će biti kompetentni i odlučni u zastupanju interesa povratnika s tim da je polazni kriterij njihova adresa stanovanja u entitetu u kojem su potencijalni kandidati.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo