Politika

Grabar-Kitarović: Protiv sigurnosnih prijetnji boriti se zajednički (VIDEO)

Tekst: Hana Imamović, Foto FENA/Almir Razić

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović osvrnula se danas na pres-konferenciji u Sarajevu na sigurnosne prijetnje kojima se, kaže, treba zajednički oduprijeti jer se niti jedna država s njima ne može suočavati samostalno.

Na pitanje novinara o tome da li smatra da BiH predstavlja sigurnosni izazov nakon izjava o povratku velikog broja osoba s ratišta, dodala je da je sigurnost posebno kada je u pitanju terorizam i nasilni ekstremizam predstavlja pitanje za sve države.

- Moramo surađivati i razmjenjivati podatke i raditi na tome da se prije svega spriječe bilo kakvi potencijalni napadi na naše građane i resurse. Nedoumice koje su nastale razriješene su tokom razgovora predstavnika sigurnosnih službi dvije zemlje - pojasnila je hrvatska predsjednica.

Pozitivan ishod svega toga za Grabar-Kitarović je činjenica da su sigurnosne službe, općenito na prostoru jugoistočne Evrope počele snažnije sarađivati i razmjenjivati podatke.

- Moramo biti povezani i budni u smislu bilo kakve prijetnje našim državama. Zbog toga se zalažem za daljnji razvoj saradnje ne samo kada je u pitanju terorizam nego kada su u pitanju bilo kakvi prekogranični problemi poput krijumčarenja ljudi i oružja, ekoloških problema, požara i slično - dodala je.

Zaključila je da se u tom smislu može bolje surađivati te da države ovog regiona i idu ka tom pravcu.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) H.D.