Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 17.01.2018. 15:34 |

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH o Izbornom zakonu i budžetu institucija

FENA

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Stavovi poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) većinom su usaglašeni kada je u pitanju usvajanje Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH, dok, s druge strane, većina poslanika smatra neprihvatljivim izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje su predložile Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Stranka demokratske akcije (SDA).

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu PSBiH Staša Košarac istakao je da je fundamentalna politika ove stranke da se ne dozvoli povećanje budžeta institucija na nivou BiH, jer bi to automatski značilo manje sredstava u budžetima Federacije BiH i Republike Srpske (RS).

Podsjetio je da budžet za finansiranje institucija BiH iznosi 950 miliona KM, a kako je rekao danas, stav SNSD-a je da ovakav budžetski okvir zadovoljava funkcioniranje svih nivoa vlasti u BiH.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Nikola Lovrinović kazao je da će poslanici HDZ-a podržati prijedlog budžeta te da tu nema sumnje, s tim da će vidjeti kakvi će biti amandmani.

- Budžet institucija nije neka nepoznanica niti pruža neke velike mogućnosti u smislu plasiranja tih sredstava - mišljenja je Lovrinović.

Poslanik  Socijaldemkratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović napomenuo je da SDA godinama govori da budžet od 950 miliona KM nije patriotski te da podrška ovakvom budžetskom okviru znači izdaju BiH.

- Vidjet ćemo da li će oni danas podržati prijedog budžeta, a nije posao nas iz opozicije da im pomažemo u njihovom neradu - kazao je Magazinović.  

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta Aleksandra Pandurević izjavila je da će ta stranka podržati budžet institucija te da nema nijedan razlog da to ne urade.

Kako je rekla, radi se o čisto administrativnom budžetu čiji iznos nije promijenjen već godinama.

- Drago nam je što će i SNSD podržati budžet - kazala je Pandurević, istakavši da je to prvi put istoriji PSBiH da jedna opziciona stranka podržava budžet.

U svakom slučaju, dodala je, SDS pozdravlja takav konstruktivan odnos SNSD-a, iako su, kaže, njihovi motivi drugačiji i tiču se Međunarodnog monetarnog fonda.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović mišljenja je da je bolje imati ikakav budžet nego nikakav te je poručio da će Klub te stranke danas podržati prijedlog Zakona o budžetu institucija, ukoliko se bude glasalo u oba čitanja tokom današnje sjednice PSBiH.

Zaključio je da se budžet mora usvojiti kako bi BiH mogla vraćati kredite koji su pristigli na naplatu te kako bi bilo omogućeno adekvatno funkcioniranje bh. institucija.

Komentirajući izmjene i dopune Izbornog zakona koje su predložile HDZ i SDA, Košarac je kazao da ne rješava probleme konstitutivnosti naroda u Federaciji BiH (FBiH).

Ipak, rekao je da će SNSD podržati prijedlog HDZ-a jer je mnogo bolji od prijedloga koji nudi SDA.

Po njemu ključni je problem izbora delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, dok je za izbor člana Predsjedništva BiH kazao da svaki narod treba birati svoje predstavnike.

Lovrinović je napomenuo da HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona provodi odluku Ustavnog suda BiH za razliku od prijedloga SDA, čiji prijedlog ostaje na principima zbog kojih je Ustavni sud poništio određene članove Izbornog zakona BiH.

- Osim toga, SDA ne predlaže rješenja za pitanje izbora člana Predsjedništva, dok mi to činimo - dodao je.

Poslanik SDP-a Magazinović smatra da vladajuće stranke ne žele da se Izborni zakon BiH promijeni već žele ući u izbornu utrku sa neriješenim pitanjem. Razlog tome je, kaže, što bi na kraju Centralna izborna komisija, umjesto građana, odlučivala o pobjedniku izbora.

Pandurević je mišljenja da prijedlozi SDA i HDZ-a nisu prihvatljivi jer je Izborni zakon sistemski te stoga mora biti u skladu sa ustavno-pravnim sistemom BiH, što znači da mora poštovati i entitetske ustave.

- Prijedlog HDZ-a suprotan je Ustavu FBiH i bilo bi licemjerno da mi iz RS-a, koji stalno tražimo da se poštuje Ustav RS-a, dajemo nekome legimitet da predlaže neko rješenje koje je suprotno Ustavu RS-a - naglasila je.

S druge strane, dodala je, SDS ne želi podržati ni prijedlog SDA zbog toga što se Izborni zakon treba donijeti konsenzusom dva entiteta i tri naroda.

- Bilo bi jako dobro da se postigne i konsenzus pozicije i opozicije - zaključila je Pandurević. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Schmidt: O nadležnostima Centralne izborne komisije BiH se ne može pregovarati

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Trivić: Narodni front neće podržati Izborni zakon koji 'gura' Dodik

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'