Bosna i Hercegovina     | 17.01.2018. 17:43 |

Majke Srebrenice traže da se Hrvatska više uključi u potragu za nestalim

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić kazala je da su majke Srebrenice danas tokom susreta sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar- Kitarović tražile da se Hrvatska više uključi u pitanje potrage za nestalim osobama kao i pitanje ratnih zločinaca koji su pobjegli u Hrvatsku.

Nakon susreta sa hrvatskom predsjednicom koja boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, Subašić je novinarima najavila da će se u Potočarima graditi džamija i kapela jer su, kako je naglasila, u Srebrenici 1995. godine ubijeni i Hrvati i muslimani i Romi.

- Gradimo je zbog majki koje su naše članice, a i zbog ljudi katoličke vjere koji dolaze u Potočare, žele zapaliti svijeće i odati počast našim žrtvama - kazala je Subašić.

Naglašava da je Grabar-Kitarović obećala pomoći Majkama Srebrenice u realizaciji konferencije na kojoj bi trebalo da sudjeluju studenti kriminalistike i prava iz država bivše Jugoslavije.

Nakon sastanka, Subašić je poručila da majke nisu ljute na hrvatsku predsjednicu i da ona za njih „ostaje kraljica Balkana“.

- Jedina je žena na Balkanu predsjednica države, važne države. Bez obzira na sve, ona za nas ostaje kraljica Balkana. Naša reakcija je bila upozorenje da je sve ono što je govorila uvrijedilo i nas, ali danas smo razgovarale. Ona to nije rekla majkama direktno. Jesmo joj zamjerile, ali se nismo naljutile - naglasila je.

Zahvalne su, kaže Subašić, Majke Srebrenice hrvatskoj predsjednici za posjetu Potočarima 2015. i podršku koju im je tada pružila.

Susret sa članicama Pokreta Majke enklava Srebrenice i Žepe upriličen je u okviru zvanične posjete predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović Bosni i Hercegovini, koja će biti nastavljena i sutra.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Udruženja reagovala na Nešićevu izjavu, pozvali Schmidta da smijeni ministra 'nesigurnosti'

NVO - Hitno pokrenuti postupak protiv najodgovornijih za obilježavanje neustavnog dana RS

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i 'Majke Srebrenice i Žepe' traže hitnu reakciju UN-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'