Bosna i Hercegovina     | 18.01.2018. 17:02 |

Bogdanović i ostali: Pucnjava u Janji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je vidjela policajca Miću na suvozačevom mjestu vozila iz kojeg se pucalo po njenom naselju u Janji kod Bijeljine, kada je jedna žena stradala.

Mirsada Mehanović je rekla da se bošnjačko stanovništvo Janje okupilo u centru nakon ubistva bračnog para Milkić, kada je vidjela komandira Policijske stanice, kojeg je znala po nadimku Mićo. Prema svjedokinji, srpski vojnici su pucali u zrak, a Mićo je tražio pojačanje, nakon čega su se Bošnjaci povukli kućama.

Kada je prilazila svojoj kući, svjedokinja je vidjela, kako je ispričala, vozilo iz kojeg se pucalo, a kasnije je iz kuće vidjela da u automobilu sjedi Mićo.

- Kada su kola otišla, narod je počeo izlaziti. Dolazi unuk od Đulse i govori da su mu ubili nenu. Otišli smo tamo i vidjeli na licu mjesta. Taj dan ili dan kasnije došla su dvojica sa aktovkama i pitali nas šta je bilo. Tada je Mićo naišao, sluša šta govorim, a onda mi je rekao: ‘Puno ti znaš.’ Tada nisam imala hrabrosti da kažem da je i on bio u kolima - navela je Mehanović.

Milan Đokić zvani Mićo, bivši komandir staničnog odjeljenja milicije u Janji, optužen je za zločine počinjene u tom gradu sa Zoranom Bogdanovićem, Ljubišom Ikićem, Branislavom Trišićem, Zoranom Tanasićem, Žarkom Milanovićem, Mladenom Krajišnikom, Savom Mršićem, Milivojem Čobićem i Milanom Markovićem. Ostali optuženi su bili komandiri te pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Optuženima je na teret stavljeno da su učestvovali u progonu, nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

Na ovom ročištu je pročitan iskaz umrlog svjedoka Mehmeda Durgutovića, koji je ispričao da su ga u junu 1993. godine tri policajca odvela u Policijsku stanicu Janja. Tada je došao policajac koji ga je, kako je kazao, udario nogom u stražnjicu, a potom je odveden u prostoriju u koju je došao komandir Mićo Đokić s dva policajca.

- Mićo me je pitao kako sam proslavio pobjedu Stranke demokratske akcije (SDA) u Janji, pokazao mi je sliku na kojoj sam bio ja na skupu. Pitao me je zašto nosim zastavu i zašto sam glasao za SDA… Nakon toga policajci su me teško tukli, sa stola su skakali na mene. Tada sam pao u nesvijest - naveo je svjedok i dodao da mu je Mićo nakon puštanja rekao da nikome ne govori šta se desilo.

Suđenje se nastavlja 1. februara, javlja BIRN. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vodič za medijsko izvještavanje o ratnom seksualnom i rodno zasnovanom nasilju

Policajci koji su u Osmacima pretukli maloljetnika negirali krivnju

Tranzicijska pravda jedan od prioriteta na putu BiH prema EU (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu