Bosna i Hercegovina     | 19.01.2018. 16:59 |

SBB: Isključivo koristiti podatke Agencije za statistiku BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine osudio je u saopćenju pristanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da se Evropskoj komisiji dostave, kako navode, nelegalni rezultati popisa stanovništva koje je sačinio Zavod za statistiku Republike Srpske.

Iz te stranke zatražili su da se takva odluka odmah poništi i da se koriste isključivo podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine koji su objavljeni u skladu sa zakonom, koje je potvrdio Ustavni sud BiH, te koje je kao jedine validne priznao Ured za statistiku Evropske unije (EUROSTAT).

U saopćenju SBB podsjeća se da popis stanovništva predstavlja ličnu kartu svake suverene države, a "Zvizdić je ovim potezom pristao da Bosna i Hercegovina, pored zvaničnih i priznatih, koristi i krivotvorene dokumente".

- Pristao je da BiH Evropskoj komisiji dostavi lažirane podatke Republike Srpske kojim je "izbrisano" više od 50.000 građana, mahom Bošnjaka, povratnika u taj entitet - ističu u SBB-u.

Kako su podsjetili, Zvizdić je Upitnik Evropske komisije preuzeo prije gotovo 14 mjeseci, a dodaju i da je BiH na puno jednostavnija pitanja odgovarala gotovo četiri puta duže od Hrvatske i sedam puta duže od Srbije.

- Sva pitanja koja su od suštinskog značaja za vladavinu prava, suverenitet BiH i povratnike prelomio je preko koljena za okruglim stolom kojim je dominirala zastava RS-a i na kojem nije bilo zastave BiH - zaključuju u Savezu za bolju budućnost BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kastrati: Zabilježeni problemi na sjeveru Kosova tijekom popisa stanovništva

Crna Gora: Prvi rezultati popisa - minimalan rast broja stanovnika

Radončić u Brčkom najavio veliki povratak SBB-a u politički život

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana