Svijet     | 19.01.2018. 18:54 |

Pence još planira posjetu Bliskom istoku uprkos mogućem gašenju vlade

FENA Internet

WASHINGTON, 19. januara (FENA) - Američki potpredsjednik Mike Pence još planira otputovati na Bliski istok u petak navečer, uprkos mogućnosti gašenja savezne vlade. 

Glasnogovornica potpredsjednika tvrdi da će se Penceova posjeta Egiptu, Jordanu i Izraelu obaviti kako je i planirano, i da je to "od integralnog značaja" za američku nacionalnu sigurnost i diplomatiju.

Predsjednik Trump otkazao je planove da otputuje u svoju vikendicu na Floridi u jeku prijetnji od gašenja vlade. Kongres mora djelovati do ponoći ili će gašenje stupiti na snagu.

Pence bi se trebao sastati s egipatskim predsjednikom Sisijem u subotu, dok u nedjelju ima sastanak s jordanskim kraljem Abdullahom. On se u ponedjeljak i utorak sastaje s izraelskim čelnicima.

Ukoliko Kongres ne usvoji prijedlog budžeta do ponoći, bitne funkcije američke vlade bit će u stanju mirovanja.

Kongres se bori da izbjegne gašenje savezne vlade u jeku teških pregovora oko kompromisa o budžetu.

Poslanici imaju rok do ponoći da usvoje prijedlog potrošnje ili riskiraju prvo gašenje vlade od 2013. Finansiranje budžeta prvobitno je trebalo isteći u oktobru, ali je rok za usvajanje mjera potrošnje pomjeren za 19. januar.

Nakon što Kongres ne usvoji odgovarajuće finsansiranje  vlade i njenih agencija, pokreće se proces gašenja. Većina vladinih službi zamrzne rad, izuzev onih čiji je rad "od suštinskog značaja" kao što su ministarstvo domovinske sigurnosti i  FBI.

Tokom gašenja, skoro 40 posto radne snage u vladinim institucijama uvodi se u neplaćeno odsustvo i poručuje im se da ne rade. Takve mjere ne uvode se za aktivno vojno osoblje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Blinken stigao u Kairo na razgovore sarapskom stranom o primirju u Gazi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom