Bosna i Hercegovina     | 20.01.2018. 12:04 |

U Ambulanti za terapiju bola na KCUS za četiri mjeseca zbrinuto 60 pacijenata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. januara (FENA) - Nakon što je krajem septembra prošle godine otvorena Ambulanta za terapiju bola na Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zbrinuto je 60 pacijenata koji svakodnevno dolaze na terapiju.

Ambulanta je namijenjena za liječenje pacijenata koji pate od bilo koje vrste akutne ili hronične boli, maligne ili nemaligne.

Alma Tiro, koja je dovela na terapiju pedesetšetogodišnju majku Biseru oboljelu od karcinoma, kaže da za pacijente i porodicu ova vrsta medicinske pomoći predstavlja veliko olakšanje.

- Prijatno sam iznenađena što su nas uputili u ovu ambulantu, jer smo bili dovedeni pred zid. U ovim trenucima kada je najteže mojoj majci, jer trpi užasne bolove, ovakva medicinska pomoć je veliko olakšanje. Nisam znala kako da joj pomognem i nadala sam se da ćemo naći neko rješenje - kaže Tiro.

Kako kaže dr. Ilijaz Aslani, na terapiji je i pacijent ratni vojni invalid Dževad Žiga, koji ima hroničnu bol. Ovom pacijentu pružena je medicinska pomoć i date upute za dalji tretman.

- Danas sam bio na Klinici za ortopediju i trumatologiju KCUS. Preporučeno mi je da se zbog bolova javim u ovu ambulantu. Ja bih da pohvalim KCUS i sve uposlenike - istakao je Žiga. 

Ambulanta za terapiju bola je od velikog značaja za pacijente, jer će unaprijediti i poboljšati kvalitet života korisnika usluga, a pogotovo neuroloških i onkoloških bolesnika.

- Svakoj boli treba pristupiti vrlo oprezno i po mogućnosti je ukloniti ili značajno smanjiti bolove od kojih pacijent pati. Uz veliki broj terapijskih postupaka pacijenti ne bi trebali trpjeti jake bolove. Terapijski postupci koji se primjenjuju su farmakoterapija, te nefarmakološko liječenje i minimalno invazivno liječenje - pojasnila je šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS prim. mr. sci. dr Amela Katica-Mulalić, saopćeno je iz KCUS-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo