Svijet     | 21.01.2018. 17:26 |

Sirijska vojska osvojila zračnu bazu na sjeverozapadu zemlje

FENA Internet

DAMASK,  21. januara (FENA) - Sirijska vojska saopćila je u nedjelju da je zauzela ključnu bazu na sjeverozapadu zemlje, u vojnom uspjehu koji osigurava ceste između sjevernih sirijskih pokrajina.

Vojni portparol, general Ali Mayhoub, navodi u izjavi objavljenoj na državnoj televiziji u nedjelju da osvajanje zračne baze Abu Zuhour u pokrajini Idlib predstavlja "udarac" za pobunjenike koji drže bazu pod svojom vlašću od 2015.

Myhoub ju je nazvao drugom po veličini vojnom bazom u sjevernoj Siriji i dodao da je očišćena od eksplozivnih zamki i nagaznih mina. Kazao je da njeno osvajanje osigurava ceste između pokrajina Hama, Idlib i Aleppo.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da sirijske vladine snage i njihove savezničke milicije rade na osiguranju zračne baze. Mayhoub je također  saopćio da je u ofanzivi vladinih snaga osvojeno 300 sela u pokrajinama Idlib, Hama i Aleppo.

Ofanziva u Idlibu - najvećem preostalom pobunjeničkom uporištu u Siriji - počela je u prošlom mjesecu i dovela je do raseljavanja više od 212.000 civila.

To je ofanziva odvojena od turske vojne operacije u enklavi pod kurdskom vlašću u susjednoj pokrajini Aleppo, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Norveška planira povećati vojnu potrošnju na akumuliranih 56 milijardi dolara do 2036.

Izraelska vojska smijenila dvojicu oficira zbog ubistva sedam humanitarnih radnika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana