Bosna i Hercegovina     | 21.01.2018. 17:46 |

Na banjalučkom Univerzitetu otvoren Konfucijev institut

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 21.januara (FENA) – Konfucijev institut otvoren je danas pri Univerzitetu u Banjoj Luci, čime se ta visokoškolska institucija pridružuje zajednici od 525 osnovanih Konfucijevih instituta u svijetu, koje pohađa devet miliona učenika i studenata.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je istakao da je otvaranje tog instituta veoma važno za banjalučki univezitet, RS i BiH, što je još jedan način unapređenja saradnje s Kinom.

Podsjetio je da su to ministarstvo te Ambasada BiH u Pekingu, uz podršku institucija RS-a, dali doprinos da dođe do ovog događaja.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je naveo da je otvaranjem Konfucijevog instituta poboljšana institucionalna saradnja dvaju univerziteta te RS-a sa Kinom.

Uvjeren je da će ta obrazovna saradnja biti uspješna, te podsjetio da od 2012. na Palama postoji katedra za kineski jezik, a također još nekoliko osnovnih škola je izrazilo spremnost da omoguće eksperimentalno izučavanje kineskog jezika.

-S Kinom želimo sarađivati, a pretpostavka za to je da se upozna ta zemlja i uči kineski jezik. Svijet više nije unipolaran, zavisan samo od jednog političkog i vojnog centra, već se vrši disperzija moći, a Kina je jedan od tih nezaobilaznih centara – rekao je Dodik i podsjetio da je ta zemlja prisutna na ovim prostorima kroz inicijativu “16 plus jedan”.

I ambasadorica Kine u BiH Čen Bo izrazila je zadovoljstvo što je otvoren Konfucijev institut u Banjoj Luci i zahvalila za uspješnu saradnju rukovodstvu RS-a.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je ukazala da RS želi da unaprijedi saradnju s Kinom u više oblasti, uz dobro razumijevanje i u političkom smislu.

-Cijenimo što su kineske kompanije i institucije zainteresovane da unaprijeđuju saradnju s našim institucijama, te nekim strateškim projektima, kada su u pitanju saobraćajna infrastruktura i energetika, a sada i u oblasti obrazovanja – rekla je ona.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin je rekao da će Konfucijev institut doprinijeti razmjeni iskustava u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

-Prioritet Konfucijevog instituta u Banjoj Luci će biti izučavanje kineskog jezika i kulture te srpskog jezika i kulture sudenata iz Kine– rekao je Gajanin.

Rektorica Tjenđin Univerziteta Liu Sin je rekla da je ovo prvi Konfucijev institut u RS, ali se nada će postati usješan.

Na Konfucijevom institutu, koji je danas otvoren pri Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, studenti će moći da besplatno pohađaju kurseve kineskog jezika, a najboljim polaznicima bit će obezbijeđene posjete Kini, gdje će imati priliku za usavršavanje.

Osim toga, postoji mogućnost saradnje sa kineskim fakultetima i razmjena studenata, te učešće u zajedničkim projektima, radovima, te objavljivanje radova u prestižnim kineskim časopisima. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Tri osobe ubijene i jedna teško ranjena u pucnjavi na univerzitetu u Las Vegasu

Univerzitet u Tuzli nizom manifestacija obilježava Dan državnosti BiH

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo