Svijet     | 22.01.2018. 08:30 |

Vijeće sigurnosti UN-a vanredno zasjeda zbog aktuelnih dešavanja u Siriji

FENA Internet

NEW YORK, 22. januara (FENA) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) danas će na vanrednoj sjednici razmatrati aktuelnu situaciju u Siriji i pitanje dopremanja humanitarne pomoć u toj zemlji.

Tokom sjednice, Vijeću će izvještaj o svojoj posjeti Siriji podnijeti i zamjenik generalnog sekretara UN-a zadužen za humanitarne poslove Mark Lowcock.

Vanredna sjednica VSUN sazvana je po zahtjevu Francuske, a šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drien je ranije najavio da će pokrenuti tu inicijativu.

On je nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova zapadnog Mediterana u Alžiru kazao da je zabrinut zbog aktuelnih dešavanja u Siriji.

Podsjetio je da je o situaciji u sirijskim regijama Gute, Idlib i Afrin razgovarao i s turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

“Na području cijele Sirije treba uspostaviti primirje i omogućiti neometano i bezuvjetno dopremanje humanitarne pomoći. Vijeće sigurnosti će  raspravljati o Siriji. Francuska će posebno ukazati na hitnost omogućavanja dopremanja humanitarne pomoći“, poručio je Le Drien na Twitteru.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'