Bosna i Hercegovina     | 22.01.2018. 12:27 |

Vlada KS i Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja potpisali Kolektivni ugovor

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 22. januara (FENA) – Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS Saudin Sivro, potpisali su danas Kolektivni ugovor uime Vlade KS i ovog sindikata.

Kolektivni  ugovor je potpisan za djelatnost predškolskog odgoja, osnovnog odgoja i obrazovanja u KS, a njim  je predviđeno i povećanje osnovice za obračun plaće u 2018. godini.

To znači da je sa trenutnih 283 KM osnovica povećana za 7 KM i ona će u 2018 godini iznositi 2,5 posto. Također to je za  4.088 radnika u vrtićima i osnovnim školama povećanje plaće u ukupnom iznosu  dva miliona KM.

Premijer Konaković je izrazio zadovoljstvo potpisanim ugovorom sa, kako je rekao,  najbitnijim segmentom ovog društva te dodao da  povećanje osnovice prati i sve državne službenike i namještenike i da je učinjen  korak više.

- Mi smo učinili još jedan iskorak, sa dodatnih nekoliko procenata stimulisali smo nagrađivanje najboljih ljudi u obrazovanju – kazao je Konaković te dodao da iako povećanje ne može nazvati posebno značajnim, to je ipak simbolični odraz ili potvrda Vlade KS da jako puno cijene tu profesiju.

Istakao je da potpisivanjem kolektivnih ugovora se također smanjuju procesi na kantonalnim i općinskim sudovima.

S druge strane, Kolektivni ugovor u kojem je sadržano 188 članova, predviđa zadržavanje svih prava koja su prosvjetni radnici imali u proteklom periodu.

- Ugovor će trajati do 31.8.2020. godine i time se daje sigurnost radnicima da im niko preko noći ne može oduzeti prava – kazao je Sivro.

Pojasnio je da je oko milion KM u budžetu KS i u Kolektivnom ugovoru planirano za dodjelu novčanih stimulacija za prosvjetne radnike u svim školama, u iznosu od 20 do 40 posto, dva puta godišnje, a pored toga je predviđena i godišnja stimulativna naknada u visini prosječne  plaće na nivou FBiH.

- Također, kada je u pitanju inkluzija, svi će nastavnici, učitelji, koji rade sa učenicima imati  stimulaciju  – istakao je Sivro, izrazivši zadovoljstvo  što  je Kolektivni ugovor potpisan na tri godine te što su prava radnika sačuvana.

Potpisivanju današnjeg ugovora prisustvovao je i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović, kao i članovi Sindikata.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Sindikat doktora medicine i stomatologije najavljuje štrajk upozorenja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu