Bosna i Hercegovina     | 22.01.2018. 13:18 |

Borovac-Narayan: Koordinirati aktivnosti na planu zaštite prava djece

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac danas je razgovarala s Geetom Narayan, predstavnicom UNICEF-a u Bosni i Hercegovini i njenim novoimenovanim zamjenikom Alwinom Nijholtom.

Govoreći o praćenju provedbe prava djeteta, Narayan je naglasila kako Bosna i Hercegovina predstavlja pozitivan primjer kada je u pitanju brzina i kvalitet izvještavanja o provedbi Konvencije UN-a o pravima djeteta zahvaljujući predanoj ulozi Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i njegovoj uspješnoj koordinaciji sa institucijama na svim nivoima bh. vlasti.

Borovac je navela kako cilj Ministarstva nije samo izvještavanje, nego i kontinuirano praćenje provedbe i zaštite prava djeteta u BiH za što je zatražila dalju podršku UNICEF-a u smislu pružanja stručne pomoći kako bi ova oblast bila dalje unapređena.

Zaključeno je kako se u narednom periodu posebna pažnja mora posvetiti koordiniranju aktivnosti i zajedničkom određivanju prioriteta u zaštiti prava djeteta s akcentom na borbu protiv nasilja nad djecom. Kako bi se spriječilo preklapanje značajnih projekata, odnosno uveo sistem koordiniranog djelovanja Ministarstvo će narednog mjeseca organizirati sastanak s vladinim, međunarodnim i nevladinim organizacijama koje se bave promocijom i zaštitom  prava djeteta, a na kojem će biti rezimirani projekti koji su u toku te određeni prioriteti djelovanja u narednom periodu.

Narayan je među uspješnim projektima koje je UNICEF proveo s Ministarstvom posebno istaknula Smjernice „Mediji u najboljem interesu djeteta“ kao i izradu Situacijske analize o položaju djece s poteškoćama u razvoju, a koja će biti promovirana u martu ove godine.

Posebna pažnja tokom sastanka posvećena je pitanju Roma u smislu pripreme za sveobuhvatno istraživanje koje će biti provedeno naredne godine, a od kojeg se očekuje da pokaže koliko su značajna sredstva koja se izdvajaju za romsku problematiku dala rezultate i poboljšali uslove života Roma u BiH, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.   

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

UNICEF: Riječ 'nada' pod prijetnjom da bude izbrisana u Gazi

Predstavnici Brčkog i UNICEF-a razgovarali o poboljšanju položaja djeca

UNICEF upozorava da bi deseci hiljada djece u Sudanu mogli umrijeti od pothranjenosti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'