Bosna i Hercegovina     | 22.01.2018. 13:51 |

RYCO za suradnju mladih na prostoru zapadnog Balkana (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović te ambasadori Njemačke i Francuske u BiH Christiane Hohmann i Guillaume Rousson posjetili su danas Regionalni ured za saradnju mladih zapadnog Balkana (RYCO) u Sarajevu.

Ministar i ambasadori tako su istaknuti podršku RYCO-u, koji je zaživio po uzoru i uz podršku njemačko-francuskog ureda za mlade.

Ministar Osmanović u izjavi za novinare istaknuo je podršku resornog ministarstva odnosno BiH uspostavljanju tog ureda te kazao da se iz budžeta institucija BiH za tu namjenu izdvaja godišnje oko 150.000 eura. Sjedište ureda je u Albaniji, a njegov jedan dio je u BiH.     

- Budžet Regionalnog ureda za mlade na godišnjem nivou iznosi dva miliona eura. Oko deset posto se izdvaja za finansiranje uposlenih, ostalo je namijenjeno za razne projekte na koje će aplicirati mladi preko ureda iz šest država čiji su premijeri potpisali dokument o uspostavljanju tih ureda - naglasio je.

Osmanović kaže da je već jedan javni poziv završen, a mladi iz BiH aplicirali su sa oko 150 projekata.

- Očekujemo da naši projekti budu dobro vrednovani. Uvjeren sam da su dobro i urađeni te da se povuku određena sredstva koja bi, prije svega, imala za cilj uspostavljanje bolje suradnje mladih kako u BiH tako i među drugim državama potpisnicama tog sporazuma - naglasio je.          

Na samitu država zapadnog Balkana (u Parizu 2016. godine) premijeri šest država potpisali su sporazum o uspostavljanju Regionalnog ureda za saradnju mladih, a tako je učinjen važan korak za unapređenje dijaloga među mladima na zapadnom Balkanu.

Današnjom posjetom obilježeno je i 55 godina od potpisivanja Jelisejskog sporazuma između Njemačke i Francuske, koji je označio novu etapu u odnosu između te dvije države. Po tom uzoru uspostavljen je i ured za mlade Njemačke i Francuske kao i Regionalni ured za mlade zapadnog Balkana.

Ambasador Guillaum Rousson podsjetio je danas da je taj sporazum postigao značajan uspjeh, te da se tu ne radi samo o diplomatskim odnosima Francuske i Njemačke.

- Prilike kad se prisjećamo našeg prijateljstva služe nam da prevaziđemo trenutke koji su teški u odnosima između dvije države, ali i da obilježavamo trenutke kad zajednički napredujemo - kazao je.      

Ambasadorica Christiane Hohmann kaže da je njemačko i francusko prijateljstvo, kakvo je danas, zahtijevalo mnogo rada i truda. To podrazumijeva i rad RYCO-a u BiH odnosno na zapadnom Balkanu jer će, kako je kazala, jedino zahvaljujući intenzivnom radu, suradnji i pomirenju biti moguće da od tog bude jedan plodonosan projekt.

Šefica lokalnog Ureda RYCO-a u BiH Berina Bukva kaže da je to neovisan institucionalni mehanizam s međunarodnim statusom. Cijene, kaže, suradnju i podršku što je imaju od bh. insitucija te ističe da je za evropski put BiH bitan rad za mlade ljude sa mladim ljudima uz podršku vladinih institucija.  

Cilj RYCO-a je podrška mladima u procesu pomirenja i međukulturalnog dijaloga među mladima na prostoru zapadnog Balkana i povećanje njihove mobilnosti i radne sposobnosti. BiH u ovoj godini predsjedava Upravnim odborom RYCO-a.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1371

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1FsAz6lyT0ekefiq2RFK71hGyNAeecmsV?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo