Bosna i Hercegovina     | 22.01.2018. 14:07 |

Predmet Bjelić i drugi: Zatraženo preciziranje dokaznih prijedloga odbrane

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je na ročištu u predmetu Hasib Bjelić i drugi, odbrani naložilo da precizira, odnosno konkretizira prijedlog dokaza koji će biti izvedeni u nastavku suđenja.

Radi se o predmetu čiji se akteri - Hasib Bjelić, Amir Šarić i Ferida Hasić terete za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca.

Budući da se još nisu stekli uvjeti za izvođenje dokaza odbrane, nastavak suđenja/dokaznog postupka je odgođen za 29. januara.

Naime, na  prijedlog dokaza odbrane, prigovor je uputila zastupnica optužbe u ovom predmetu, insistirajući na njegovom preciziranju, kako u pogledu finansijskog vještačenja za koje je odbrana zainteresirana, tako i kontekstu prijedloga materijalnih dokaza.

Optužba se nadalje usprotivila prijedlogu odbrane za saslušanje Sanele Agačević kao stručne osobe, a na okolnosti tumačenja određenih pravnih pitanja, uz opasku da su to pitanja o kojima Sud odlučuje.

Sud je u vezi s tim, konstatirao da je prijedlog odbrane paušalan, odnosno da nije konkretan, kao i da je u određenim segmentima nejasan.

Stoga je odbrani naloženo da u utvrđenom roku dokazne prijedloge u svim segmentima precizira/konkretizira.     

Optužnica Hasiba Bjelića, vlasnika benzinske pumpe "Umaks grup" i Emira Šarića, vlasnika studentskog hotela "Emiran", tereti da su zastupajući kompanije „Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i kompaniju "Munster LTD"  sa Sejšela, utajili porez u iznosu većem od četiri miliona KM.

Na temelju fiktivnih ugovora sa firmama iz Dubaija i Šejsela, novac je, kako se u optužnici navodi, optuženima uplaćivan na njihove devizne račune u više banaka, a koristili su ga u privatne svrhe i to za kupovinu više nekretnina - preduzeća "Umax group", firme "Emiran" i studentskog hotela "Emiran", te automobila.

U sklopu izvršenja spomenutih krivičnih djela, a prema navodima Kantonalnog tužiteljstva, na teret im se stavlja da su zajedno sa trećeoptuženom Hasić "oprali više od 20 miliona KM".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

FUP - Đugum osuđen na 13, a Mušić na šest i po godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Podignuta optužnica protiv Slovenca iz Stoca zbog utaje poreza

Prihvaćeno jamstvo, ukinut pritvor i određene mjere zabrane Blagojeviću i Šinikoviću

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!