Bosna i Hercegovina     | 23.01.2018. 10:12 |

Turska - Održana sjednica Upravnog odbora Unije općina turskog svijeta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23.januara (FENA) - Sjednica Upravnog odbora Unije općina turskog svijeta održana je prošle sedmice u turskoj općini Kartepe. Sjednici su prisustvovali članovi UO ove organizacije koji dolaze iz devet država, a kao kopredsjednik i član UO sjednici je prisustvovao i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Općina Novi Grad Sarajevo zajedno sa još 21 općinom/gradom iz Bosne i Hercegovine, članica je Unije općina turskog svijeta (TDBB) koja predstavlja most između općina u Republici Turskoj i drugih prijateljskih općina širom Evrope i Azije, te u svom radu podržava internacionalne projekte i događaje, a sve s ciljem uspostavljanja i jačanja prijateljskih odnosa između zemalja članica Unije.

Kako se navodi u saopćenju Općine, u proteklom periodu TDBB koja inače broji preko 1.200 općina/gradova članica je realizirala nekoliko projekata u Bosni i Hercegovini kao što je izgradnja centra za mlade u Doboj-Istoku, opremanje kabineta turskog jezika u 19 škola, a organiziran je i niz treninga i edukacija za članice kroz koje je omogućena kvalitetna razmjena iskustava između načelnika/gradonačelnika.

Trenutno je u toku realizacija projekata izgradnje edukativno-poslovnog centra u Glamoču, izgradnje mosta između Doboja i Doboj-Istoka na granici između dva entiteta, izgradnje medrese u Mostaru.

Sjednici je ovaj put prisustvovao i načelnik Općine Doboj-Istok članice navedene Unije, Kemal Bratić koji je ovom prilikom potpisao protokol o saradnji s predsjednikom Unije općina turskog svijeta Ibrahimom Karaosmanogluom.

Potpisivanjem ovog protokola dogovorena je realizacija projekta izgradnje Centralnog spomen-obilježja na području ove Općine, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo nastavlja podršku Memorijalnom centru Potočari

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

IDDEEA pružila pomoć Općini Novo Sarajevo na putu digitalne efikasnosti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta