Bosna i Hercegovina     | 23.01.2018. 12:26 |

Na vanrednu sjednicu Predstavničkog doma stigli poslanici SBB-a, SDP-a i DF-a

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Na vanrednu sjednicu Predstavničkog doma, koju su danas zakazali poslanici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte radi razmatranja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, došli su poslanici klubova SBB-a BiH, SDP-a BiH i Demokratske fronte.

- Poziv za sjednicu dobili smo u skladu s Poslovnikom i kao odgovorni politički projekat odlučili smo da učestvujemo u radu današnje sjednice - izjavio je Feni šef Kluba SBB-a BiH Nasir Beganović.

Navedenim Prijedlogom zakona klubovi SDP-a i DF-a predlažu da se urede izborne jedinice i broj mandata u Predstavničkom domu u skladu s demokratskim principima, jer, kako navode, 15 godina nije ispoštovana zakonska obaveza Parlamenta, koja proističe iz Izbornog zakona BiH.

Također, zakonom bi bio uređen broj i struktura delegata Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića, kojom je utvrđeno da treba mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona da bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama.

Podsjećamo, klubovi SDP-a i DF-a u novembru su sakupili potreban broj potpisa, ali je rukovodstvo Predstavničkog doma odbilo zakazati sjednicu, te su ovog puta odlučili da iskoriste poslovničko pravo i sami zakažu zasjedanje.

Još uvijek je neizvjesno da li će se sjednica održati budući da nisu stigli poslanici SDA i HDZ-HNS-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Predstavnički dom PSBiH usvojio prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Poslanici prihvatili da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo