Regija     | 23.01.2018. 13:28 |

Pitanje Kosova sve glasnije se spominje kao uvjet za članstvo Srbije u EU

FENA Agencije

BEOGRAD, 23. siječnja (FENA/Hina) - Kosovo je ponovno postalo jedna od vodećih tema u procesu eurointegracija Srbije i sve se otvorenije promatra kroz prizmu poruka europskih dužnosnika da vlasti u Beogradu neće moći računati na članstvo u Europskoj uniji bez pravno obvezujućeg sporazuma s Prištinom.

Na većini beogradskih elektroničkih medija i portala u utorak dominiraju poruke i objašnjenja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića iz sinoćnjeg intervjua za komercijalnu provladinu televiziju Happy da sporazum s Prištinom znači, među ostalim, i riješeno pitanje granica, te njegova najava da će u sljedećih par mjeseci reći "što je najmanje loše rješenje" kosovskog pitanja.

"Neće dopustiti ulaz Srbije u EU bez jasno riješenog pitanja granica", rekao je Vučić i naglasio kako se svi u Srbiji moraju dogovoriti o tome što treba činiti u budućnosti.

Vučić je naglasio da od sukoba s Albancima "nema koristi i sreće", ostavljajući otvorenim kako će biti riješeno kosovsko pitanje.

"Hoćemo li ga rješavati ili nećemo? Narod će svakako na nekom referendumu morati reći što misli o tome", rekao je Vučić ocijenivši da "dobrog rješenja nema".

Predsjednik Srbije najavio je da će za dva do tri mjeseca iznijeti svoje stajalište o rješenju tog pitanja, a ako se narod s tim ne složi, to će, kako kaže, "biti poraz" njegove politike.

"Bit je, što ljudi trebaju znati: ili ćemo nešto napraviti i nešto pokušati riješiti, ili smo osuđeni na propast", poručio je Vučić

Kosovo se ponovno našlo u središtu pozornosti nakon ubojstva jednog od vođa kosovskih Srba Olivera Ivanovića i odluke Beograda da neće nastaviti dijalog s Prištinom dok kosovske vlasti ne rasvjetle to ubojstvo.

Poruku da Beograd neće nastaviti tehničke pregovore s Prištinom u Bruxellesu sve dok ne dobije informacije vezane za počinitelje i nalogodavce Ivanovićevog ubojstva ponovio je u ponedjeljak navečer i srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

U razgovoru za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) Dačić, koji je i prvi potpredsjednik vlade, naglasio je da Srbija i dalje inzistira na sudjelovanju u istrazi tog ubojstva, napomenuvši kako je prištinsko tužiteljstvo najavilo da će uskoro slijediti razmjena važnih podataka i informacija koje mogu pomoći u nastavku istrage.

"Nadam se da obustava tehničkih pregovora neće trajati dugo, ali sigurnost na teritoriju Kosova preuzele su međunarodne strukture i kosovska policija uz potpis EU-a. Postoji odgovornost Bruxellesa i oni moraju inzistirati na suradnji u istrazi", poručio je Dačić.

Podsjećajući na brojna ubojstva počinjena na teritoriju Kosova, Dačić je rekao kako za njih još ne postoje presude, ocijenivši da je ubojstvo Olivera Ivanovića "specifičan slučaj koji je od ključne važnosti za stabilnost cijele regije".

Komentirajući sve češće spominjanje uvjeta visokih europskih dužnosnika da Srbija u EU može samo ako sporazumom riješi odnose s Kosovom, srbijanski šef diplomacije poručio je da Kosovo ne može dobiti stolicu u UN-u ukoliko to ne prihvati Srbija.

 

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo