Bosna i Hercegovina     | 23.01.2018. 14:06 |

Opozicija optužila SDA i HDZ za neodržavanje sjednice Predstavničkog doma

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Opozicione stranke u Parlamentu Federacije BiH optužile su Stranku demokratske akcije (SDA) i Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH (HDZBiH) za neodržavanje današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma.

Poslanički klubovi opozicionih stranaka održali su vanrednu pres-konferenciju nakon što su saopćili da zbog nedostatka kvoruma ne može biti održana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je bila sazvana na inicijativu Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte (DF).

Opozicionari tvrde da bi zakonom koji je bio predložen za dnevni red ovog zasjedanja u izbornoj godini i nadalje bile otklonjene eventualne postizborne blokade u provedbi izbornih rezultata, prvenstveno kad je riječ o popunjavanju delegatskih klubova u Domu naroda Federalnog parlamenta. Također tvrde da ponuđeni zakon ostaje i dalje u proceduri odnosno da će oni insistirati na njegovom usvajanju u Parlamentu.

Za neuspjeh današnje sjednice okrivili su vladajuće SDA i HDZBiH jer se njihovi poslanici nisu odazvali pozivu, poslanom uredno i u skladu s Poslovnikom, kako su na vanrednoj pres-konferenciji ustvrdili predstavnici SDP-a i DF-a.

Šef poslaničkog kluba SDP-a Elvir Karajbić rekao je da SDA i HDZ zajedno urušavaju Federaciju BiH, dok je šef Kluba DF-a Dženan Đonlagić ustvrdio da je ovdje riječ o „političkom kukavičluku Stranke demokratske akcije“ jer je ona, kako je dodao, „između države i HDZ-a, izabrala HDZ“.

- Ponuđeni zakon koji je trebalo razmotriti na današnjoj sjednici nije ni protiv koga i sasvim je u skladu s Izbornim zakonom BiH, Ustavom FBiH, preporukama Venecijanske komisije i pismom Ureda visokog predstavnika. Dobar je i zato što sprečava eventualnu "mostarizaciju" cijele Federacije BiH nakon izbora 2018. godine - ustvrdio je Đonlagić.

Osim predstavnika SDP-a i DF-a, na pres-konferenciji su se obratili i predstavnici drugih opozicionih poslaničkih klubova u Predstavničkom domu. Salem Halilović iz Stranke za BiH (SBiH) rekao je da ponašanje vladajućih struktura slabi institucije BiH i podržava podjele, što njegovoj stranci ne odgovora nikako, kako je dodao. Dennis Gratz iz Naše stranke izjavio je da su poslanici koji su se odazvali pozivu za današnje zasjedanje sačuvali dignitet Predstavnčkog doma.

Na pres-konferenciji se obratio i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, izrazivši zabrinutost za stanje u FBiH „jer demokratije očigledno nema“.

SDA i HDZ uskratili su, po Dunovićevom mišljenju, demokratsko pravo njihovim i svim drugim poslanicima da danas „razgovaraju o multietničnoj Bosni i Hercegovini s aspekta Federacije BiH“.

- Molim predstavnike SDA da svojim glasačima objasne da su odustali od multietnične BiH - kazao je potpredsjednik FBiH.

 Jedini član vladajuće koalicije u Predstavničkom domu čiji su se članovi odazvali pozivu za današnje zasjedanje Predstavničkog doma je Savez za bolju budućnost (SBB) BiH.

Šef poslaničkog kluba te stranke Nasir Beganović novinarima je kazao da tri člana SBB-a nisu došla iz opravdanih razloga, a ostali jesu budući da je sjednica sazvana u skladu s Poslovnikom, a SBB odgovorna stranka, po Beganovićevim riječima, koja bi podržala ponuđeni zakon da je sjednica održana.

Današnju sjednicu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta sazvalo je 20 opozicionih poslanika iz SDP-a i DF-a. Način njenog sazivanja nije uobičajen u parlamentarnoj praksi, ali jeste u skladu s Poslovnikom.

Za punovažno odlučivanje trebalo je da na zasjedanje dođe najmanje 50 od ukupno 98 članova Doma, ali je došlo 43, zbog čega nije mogla ni započeti.

Na sjednici je trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Lapid poručio u Washingtonu da Izrael 'neće rat s djecom Gaze'

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'