Bosna i Hercegovina     | 23.01.2018. 14:30 |

Aganović: Apel Parlamentu FBiH da se ispune zahtjevi paraplegičara

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 23.januara (FENA) - Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH i Savez slijepih boraca na pres-konferenciji ispred zgrade Parlamenta FBiH kazali su da njihovi zahtjevi ostaju isti, a to su povećanje naknade za tuđu njegu i pomoć, te korekciju novog zakona o boračkim udruženjima, kako bi i ovoj kategoriji bilo omogućeno da budu reprezentativno boračko udruženje.

Kako je kazao predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije BiH Mujo Aganović, ovaj Savez već dvije godine vodi aktivnosti na povećanju primanja na ime tuđe njege i pomoći za najteže RVI, o čemu imaju i zaključke Parlemanta.

 - Izvršna vlast ne pokazuje sluh i odgovornost da riješi pitanje ove kategorije - kazao je Aganović.

Apeliraju na zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da se konačno riješe njihovi zahtjevi, naglašavajući da je ovo ujedno i predmet sjednice ovog doma koji će biti održan sutra u Sarajevu.

Podsjetio je da poslije protesta ove kategorije ispred Parlamenta prošle godine, federalni ministar za pitanja boraca ponudio je rješavanje njihovih zahtjeva sa 1,5 miliona KM na godišnjem nivou.

 - Iako prijedlog ministra ne rješava u potpunosti zahtjeve i potrebe ove kategorije, ova kategorija prihvatila je njegov prijedlog. Kroz izmjene i dopune Zakona o pravima boraca, pokrenuta je procedura ispunjavanja zahtjeva ove kategorije. Nažalost, zbog negativnog stava Koordinacije boračkih udruženja i saveza, Vlada je ponovo odgodila izjašnjavanje o ovom pitanju, što nas je vratilo na početak - rekao je.

Reakcija je izazvana tekstom Prijedloga zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, po kome je ova kategorija, u smislu zastupanja svojih kompleksnih problema, potpuno diskriminirana.

 - Razlog je i nerješavanje zahtjeva Saveza RVI paraplegičara FBiH za povećanje primanja na ime tuđe njege i pomoći za RVI 100 posto I grupe, čiji postupak traje već skoro dvije godine, a zdravstveno stanje ove kategorije postaje sve teže i njihov broj se ubrzano smanjuje. Ukupan broj ovih najtežih RVI u državi BiH je 513 - naglasio je Aganović.

Kazao je da ukupna primanja ratnih vojnih invalida 100 posto I grupe kreću se od 1.460 KM do 1.970 KM, pojašnjavajući da su primanja različita zbog činjenice što je tuđa njega za ovu kategoriju razvrstana u dva stepena. Prvi stepen odnosi se na RVI s težim povredama i većim potrebama, a drugi stepen sa nešto manjim potrebama. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Aganović: Imat ćemo strpljenja da sačekamo još narednu sjednicu Parlamenta FBiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana