Svijet     | 24.01.2018. 09:29 |

U dva napada autobombama u Benghaziju ubijene 33 osobe

FENA Internet

BENGHAZI, 24. januara (FENA) - U  dvostrukom napadu autobombama u istočnom libijskom gradu Benghaziju u utorak su ubijene najmanje 33 osobe, među kojima su visoki sigurnosni zvaničnici, a deseci su ranjeni, saopćili su zvaničnici.  

Dvostruki napad uništio je relativni mir koji je od nedavno uspostavljen u drugom po veličini libijskom gradu,  a koji je bio poprište trogodišnjih borbi, od 2014. do kraja prošle godine.

Prva eksplozija desila se pred džamijom u centralnom kvartu Benghazija, Al Salmani, dok su vjernici napuštali večernju molitvu. 

Deset do 15 minuta kasnije, nakon što su sigurnosni i zdravstveni zvaničnici stigli na mjesto napada, druga, još jača eksplozija detonirana je u automobilu parkiranom na drugoj strani ulice, zahvativši ambulantno vozilo i izazvavši veliki broj žrtava. 

 Među ubijenima je Ahmed al-Feitouri iz jedinice za istrage i hapšenja u okviru generalne komande libijskih istočnih snaga. Visoki obavještajni zvaničnik, Mahdi al-Fellah, među 50 je ranjenih, saopćili su zvaničnici.

Žrtve su također civili, među kojima su Egipćanin zaposlen u prodavnici povrća ispred džamije. Zdravstveni zvaničnici saopćili su da bi broj žrtava mogao rasti jer su neki od ranjenih u kritičnom stanju.

Nije poznato  ko je odgovoran za napad.

Snage lojalne zapovjedniku sa sjedištem na istoku zemlje, Khalifi Haftaru, prevladale su u Benghaziju nakon gradskih borbi protiv islamista i ostalih njegovih protivnika koje su ostavile dijelove lučkog grada u ruševinama.

Nekoliko bombaških napada je registrovano tokom zadnjih faza sukoba koji su imali za cilj ličnosti povezane s Haftarovom Libijskom nacionalnom vojskom (LNA), ali je broj žrtava u jučerašnjim napadima daleko veći od uobičajenog.

LNA je proglasila pobjedu u Benghaziju u julu prošle godine, ali su se sporadične borbe produžile do prošlog mjeseca, kada je Haftar preuzeo kontrolu nad posljednjim utočištima svojih suparnika.

LNA je uvela strogu vojnu konrtrolu nad Benghazijem i djelovima istočne Libije.

Borbe u Benghaziju dio su šireg sukoba koji se razvio u Libiji nakon što je bivši čelnik Muammar Gaddafi uklonjen s vlasti i ubijen 2011. godine  u ustanku uz podršku NATO-a.

Ta sjevernoafrička zemlja ima konkurentske vlade u savezništvu sa suparničkim vojnim frakcijama smještenim u Tripoliju i na istoku zemlje od  2014.

Istočna vlada, koja je u savezništvu s Haftarovom LNA i protivi se međunarodno priznatoj vladi u prijestolnici Tripoliju, proglasila je trodnevnu žalost nakon jučerašnjeg napada, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Gazu porastao na 33.899

Izraelski tenkovi prodrli u sjever Pojasa Gaze, ubili 11 Palestinaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'