Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 12:03 |

Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH podržala ovogodišnji budžet

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdili su na današnjoj sjednici da je Prijedlog zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza za 2018. godinu usaglašen s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Predstavnički dom prošle sedmice usvojio je prijedlog ovog zakonskog rješenja, a o njemu bi se na sjednici koja je zakazana za sutra trebali izjasniti i delegati Doma naroda PSBiH.

Ovogodišnji budžet iznosi 1,9 milijardi KM, pri čemu je za finansiranje bh. institucija predviđeno oko 950 miliona KM, a za servisiranje vanjskog duga nešto više od milijardu KM.

Podržani su i principi Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputila zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević.

Ovim zakonom se onemogućava ublažavanje kazne i zamjena zatvorske kazne novčanom, osobama osuđenim na kaznu zatvora za krivična djela protiv integriteta BiH, terorizma i u vezi s terorizmom.

Komisija je utvrdila i da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se definira pravo na policijski dodatak policijskim službenicima, usaglašen s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH.

Na ovaj način pravo na policijski dodatak, osim policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH i Agenciji za istrage i zaštitu, imali bi i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Održana sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

PSBiH - Održana sjednica Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu