Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 12:03 |

Karajbić tražio od Mušića da umanji prava poslanicima zbog nedolaska na sjednicu

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Na početku vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH šef Kluba SDP-a BiH Elvir Karajbić zatražio je od predsjedavajućeg doma Edina Mušića da ispoštuje poslovničke odredbe i umanji prava poslanicima koji nisu došli na vanrednu sjednicu, koju su jučer sazvali poslanici SDP-a i DF-a radi razmatranja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.

Sjednica nije održana jer su se pojavila 43 poslanika, odnosno 55 ih se nije pojavilo.

Ova situacija bit će, kako je poručio Mušić, razmotrena u narednom periodu, te će se reagovati u skladu sa propisima.

Sa dnevnog reda sjednice šef Kluba SDA Ismet Osmanović povukao je Prijedlog Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, pa će poslanici nakon novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i dopunama Zakona o policijskim službenicima razmatrati još Informaciju i analizu položaja boračkih kategorija.

Iz sale Federalnog parlamenta šef Kluba SBB-a BiH Nasir Beganović uputio je apel Vladi FBiH da uloži sve napore i prekine štrajk glađu radnika Željezare Zenica.

Sa tim se složila poslanica Demokratske fronte Alma Kratina ističući da je jutros bila na sastanku sa radnicima Željezare. Osim toga, željela je pročitati zaključke predstavnika boračke populacije, koji protestuju ispred zgrade Federalnog parlamenta.

To joj u momentu prije usvajanja dnevnog reda nije dozvolio predsjedavajući Mušić govoreći da zaključke treba predstaviti tokom razmatranja Informacije i analize položaja boračkih kategorija.

Poslanici su nakon usvajanja dnevnog reda vanredne sjednice počeli razmatrati novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavnički dom PSBiH usvojio prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Poslanici prihvatili da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Predstavnički dom PSBiH danas o Zakonu o sukobu interesa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo