Kultura     | 24.01.2018. 12:50 |

Filmska fondacija Sardinije podržala snimanje filma u režiji Šemsudina Gegića

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Filmska komisija Fondacije Sardinija (Italija) Pismom namjere kojeg potpisuje generalna direktorica Maria Nevina Satta podržala je snimanje filma pod radnim naslovom "U sjenci bijelog magarca" scenaristice Emine Gegić u režiji Šemsudina Gegića.

- Film se bavi izmaštanom temom novog Svijeta kojeg su posljedično stvorili ovovremeni ratovi što se vode u postojećem Svijetu različitih rasa, vjera, nacionalnosti i boja kože. Nevidljiva djeca, kao plod ratnih silovanja žena, postaju vidljiva i formiraju svoj novi Svijet u kojemu vlada harmonija. Scenario je prepoznat kao izvrstan predložak filmu i kao takav je i podržan, a nastao je pod motom "da su na svjetlosti i sjenke vrlo rijetkih bijelih magaraca sa otoka Asinara pored Sardinije u stvari - crne" - rekao je za Fenu Gegić, podsjetivši da je film i metafora i stvarnost i pogled na crno-bijele strane života.

Gegić navodi da će u filmu glavne uloge imati poznati glumci iz Italije i BiH s kojima je već sarađivao, a da će značajne uloge imati i glumci iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije. 

- Ako se zatvori finansijska konstrukcija, snimanje scena koje su vezane za ljeto i bijele magarce bi moglo početi u oktobru ove godine na Sardiniji, a snimanje bi se nastavilo početkom naredne godine sa zime na proljeće u BiH - istaknuo je ovaj reditelj.

U realizaciji filma učestvovat će, između ostalih, i koproducent i glumac Daniele Monachella, mendžer za filmske lokacije Davide Beccu, scenaristica Emina Gegić, arhitekta i kompozitor Simone Soyai drugi. Koproducent iz BiH je Enes Cviko "Cinema City:Forum".

Film će tako biti sniman u bh-talijanskoj koprodukciji, a ostaje otvoren prostor i za druge zainteresirane producente u regiji i Evropi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Film 'U borbi pleši' Šemsudina Gegića premijerno prikazan u Milanu

Plaketa 'Kulin Ban' za umjetnost Šemsudinu Gegiću

Predstavljanje knjige 'Ne daju mi oči da šutim' 7. marta u Centru kulture

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo