Ekonomija     | 27.01.2018. 10:10 |

Vrijednost arbitražnih postupaka protiv BiH veća od 1,5 milijardi KM (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Advokat i projekt menadžer Udruženja ARBITRI Armela Ramić izjavila je da se ukupna vrijednost arbitražnih postupaka koji se vode protiv BiH procjenjuje na više od 1,5 milijardi KM.

Piše: Darinka Mitrović

Ramić je u razgovoru za Fenu govorila o arbitraži kao načinu rješavanja sporova, aktuelnim arbitražinim postupcima koji se vode protiv BiH, te u kojoj mjeri Bosni i Hercegovini doprinosi razvijen sistem arbitraže.

Protiv BiH, navela je Ramić, pokrenut je još jedan arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Washingtonu. Naime, indijski državljani Naveen Aggarval i Gupta Neete, te njihova kompanija Usha Industries iz New Delhija pokrenuli su arbitražni postupak protiv BiH u vrijednosti od 40 miliona dolara tvrdeći da su prevareni prilikom kupovine dionica „Krajina osiguranja“. Bitno je istaći, dodala je Ramić, da je BiH potpisala Sporazumom o unapređenju i zaštiti investicija sa Indijom, a shodno tome, indijski investitori tvrde da je BiH prekršila odredbe tog sporazuma.

- Kako bismo stavili arbitražu u kontekst stranih investicija, polazište je sistem direktnih stranih ulaganja u BiH. Naime, u 2016. godini u BiH je uloženo približno 250 miliona eura. Navedena ulaganja su između ostalog došla kao rezultat činjenice da je u proteklih 20-ak godina BiH sa zainteresiranim državama zaključila pedesetak dvostranih međunarodnih ugovora o poticanju i zaštiti ulaganja – pojasnila je Ramić.  

Nažalost, po njenim riječima, već smo izgubili jedan spor i to pred Stalnim arbitražnim sudom u Hagu u vrijednosti od 642.263 eura (1.256.139 KM), koji se vodio između austrijskog “Strabaga” protiv BiH, odnosno Ministarstva komunikacija i transporta BiH, a u vezi sa izgradnjom mosta preko Save kod Svilaja. “Strabag“ je po istom osnovu tužio i Republiku Hrvatsku, ali se Hrvatska nagodila s Austrijancima i platila je mnogo manje.

Spor koji nosi najveću vrijednost, Elektrogospodarstvo Slovenije – Razvoj inžinjering protiv BiH, također se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Washingtonu. Vrijednost ovog postupka je približno 1,3 milijardu KM, a kako navodi Ramić, očekuje se odluka arbitražnog vijeća.

Inače, arbitraža je efikasan način rješavanja sporova u kojem treća neutralna stana - arbitar pojedinac ili arbitražno vijeće – donosi odluku o rješenju spora. Arbitražna odluka ima snagu pravosnažne sudske odluke. Ramić je kazala da su osnovne prednosti arbitraže, izmedu ostalog, nezavisnost arbitara, stručnost (ekspertiza) arbitara, fleksibilnost procedure, priznanje i izvršenje arbitražnih odluka i tajnost raspravljanja.

Arbitraža se koristi za rješavanje privrednih i investicionih sporova, s tim da je moguće organizovati i specijalizirane arbitraže npr. za rješavanje radnih sporova. Naime, u investicijskim sporovima uglavnom sudjeluju države i velike kompanije. Ukoliko se desi da država izgubi spor, visina odštetnih zahtjeva je gotovo uvijek vrlo visoka, milionska, a ta odšteta, odnosno posljedica gubitka spora ide na teret budžeta, tj. svih građana.

- Razvijen sistem arbitraže uveliko doprinosi rasterećenju sudova, te jačanju kapaciteta i efikasnosti pravosuđa. Pored toga, postojanje stabilnog sistema arbitraže u drzavi šalje pozitivan signal stranim investitorima da postoji sistem unutar države gdje njihovi interesi i ulaganja mogu biti zaštićeni na efikasan i efektivan način u odnosu na redovno pravosuđe, gdje postupci i sporovi mogu trajati godinama i gdje su finansijski gubici mnogostruko veći – istakla je Ramić.  

Udruženje ARBITRI je strukovna nevladina organizacija, osnovana sa dugoročnim ciljem izgradnje i jačanja stabilnog i konzistentnog sistema alternativnog riješavanja sporova (što ukljucuje arbitražu, medijaciju i mirenje) u Bosni i Hercegovini. Rad Udruženja se prvenstveno odnosi na edukaciju, promociju i razvoj arbitraže u poslovnoj i pravnoj zajednici. Udruženje svake godine tradicionalno organizuje Sarajevske dane arbitraze.

- Prošle, 2017. godine u februaru smo organizirali konferenciju Treći sarajevski dani arbitraže o temi “Traženje efikasnosti u međunarodnoj arbitrazi - lekcije za BiH” koja je bila  posvećena jednom od najvažnijih trenutnih izazova u polju međunarodne arbitraže. Bosna i Hercegovina, kao nova arbitražna jurisdikcija u razvoju, susreće se sa potrebom adekvatnog prilagodavanja razvijenom i sofisticiranom globalnom arbitražnom sistemu - kazala je Ramić.  

Konferencija, kako je dodala, predstavlja iskorak u pripremama praktičara, arbitara i drugih lica zainteresovanih za neophodne promjene.  

- Po prvi put u BiH smo imali priliku ugostiti najveća imena iz svijeta arbitraže i to: James Menz, zamjenik sekretara u German Arbitration Institution, Tamara Manasijevic, ARP Andreas Reiner & Partners (Beč, Austrija), Filip Boras, Baker & McKenzie, Christoph H. Schreuer, Zeiler.partners, Vienna. U suštini BiH je bila centar okupljanja najvećih stručnjaka iz svijeta arbitraže, na što smo jako ponosni – kazala je Ramić za Fenu.

Udruženje ARBITRI će i ove godine organizovati Četvrte sarajevske dane arbitraže na kojima će zajedno sa stranim i domaćim ekspertima razgovarati o investicionoj arbitraži.

Pogledajte http://fena.ba/video/1390

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1umGL1xhqpkUKpQ-8k_Mm1LBUOrv5E0C6?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Umro Robert Badinter, koji je vodio arbitražnu komisiju za Jugoslaviju 1991. godine

Crnogorski šef diplomacije ne isključuje arbitražu oko otvorenih pitanja s Hrvatskom

Predstavljena knjiga 'Brčko arbitraža - sjećanja i svjedočanstva' Ejupa Ganića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo