Svijet     | 24.01.2018. 14:38 |

Preminula legendarna spisateljica naučne fantastike Ursula Le Guin

FENA Internet

PORTLAND, 24. januara (FENA) - Ursula K. Le Guin, nagrađivana spisateljica naučne fantastike koja je istraživala feminističke teme i najpoznatija je po svom serijalu Earthsea, preminula je u 88. godini.

Le Guin je tiho preminula u ponedjeljak u svom domu u Portlandu, nakon nekoliko sedmica zdravstvenih problema, saopćio je u utorak njen sin Theo Downes-Le Guin.

- Ona je ostavila izuzetno naslijeđe kao umjetnica i zagovornik mira, kritičnog razmišljanja i poštenja, i ona je također bila sjajna majka i supruga - kazao je.

- Bog ju je poslao u svemir - objavio je Stephen King u tweetu, navodeći da je Le Guin bila književna ikona, a ne samo pisac naučne fantastike.

Le Guin je dobila počasnu Nacionalnu nagradu za književnost u 2014., i upozorila je u svom govoru nakon prihvatanja nagrade da profit ne smije definirati ono što se smatra dobrom književnošću.

Uprkos činjenici da je bila finalista u izboru za Pulitzerovu nagradu u 1997. - u rijetkom postignuću za pisca naučne fantastike - ona je često kritikovala "komercijalnu mašineriju stvaranja brestsellera i dodjeljivanja nagrada".

Prvio roman Le Guin je "Rocannonov svijet" u 1966. ali je stekla svjetsku slavu tri godine kasnije romanom "Lijeva ruka tame" koji je dobio nagrade Hugo i Nebula - za najbolje djelo iz žanra naučne fantastike - i opisuje radikalne promjerne u ulogama spolova, znatno prije uspona transspolne zajednice, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Umrla Vera Svoboda

Preminuo britanski finansijer Jacob Rothschild

Julija Navaljnaja sastala se s Blinkenom, tvrdi da Putin 'neće proći nekažnjeno'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!