Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 13:13 |

Vlada FBiH zadužila Finansijsku policiju da izvrši uvid u 'Željezari' Zenica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Vlada Federacije BiH danas je na sjednici, koja je završena, zadužila Finansijsku policiju Federacije BiH da izvrši uvid u privrednom društvu Željezara d.o.o. Zenica, ispita i utvrdi činjenično stanje, na osnovu toga poduzme mjere i aktivnosti i o tome informira Vladu FBiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da s menadžmentom ArcelorMittal Zenica d.o.o., stečajnim upraviteljem i predstavnicima radnika organizira zajednički sastanak na kojem će dati adekvatan prijedlog rješenja.

Istovremeno, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je informirao Federalnu vladu da ovo ministarstvo svakodnevno šalje Poreznoj upravi FBiH spiskove radnika koje je dobilo od prethodne uprave Željezare, kako bi, u skladu sa Zakonom, za 97 radnika bio uvezan staž.

Kako je poznato, radnici Željezare Zenica d.o.o. Zenica štrajkom već duže vrijeme traže svoja prava, te su od sedmog mjeseca prošle godine prestali raditi zbog blokade žiro računa. Polovicom januara ove godine je u Željezari Zenica otvoren stečajni postupak.

Ugovor koji je ArcelorMittal sklopio s dvije privatne firme koje će obavljati usluge ishrane radnika ove kompanije dodatno je otežao stanje i povećao akumulaciju nezadovoljstva radnika Željezara Zenica.

Vlada FBiH danas je dala prethodne saglasnosti na prijedloge rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2017. godinu privrednim društvima „Prima Commerce“ d.o.o. Zenica, u iznosu od 500.000 KM, te „Rama-Glas“ d.o.o. Sarajevo, u iznosu od 249.000 KM.

Usvojen je Izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kontroli namjenskog utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2016. godinu, plasiranih preko ove banke i Izvještaj o kontroli namjenskog utroška grant sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji kapitalnih transfera javnim preduzećima za finansiranje razvojnih projekata u FBiH, za period od 1.7. do 31.12.2017. godine.

Vlada FBiH je danas, do 10.7.2019. godine, produžila rok za finansijsku konsolidaciju privrednih društava „Helios“ d.d. Banovići, „Mapex“ d.d. Maglaj i „Klas“ d.d. Sarajevo.

Vlada Federacije BiH se na sjednici izjasnila o više inicijativa za donošenje novih ili za davanje autentičnih tumačenja postojećih zakona, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo