Regija     | 25.01.2018. 13:11 |

Židovske organizacije zabrinute slovenskim najavama o priznanju Palestine

FENA Agencije

LJUBLJANA, 25. siječnja (FENA) -  Konferencija  48 najvećih američkih židovskih organizacija u SAD-u izrazila je u pismu slovenskom premijeru Miri Ceraru zabrinutost zbog najava da će Slovenija uskoro priznati samostalnu palestinsku državu, navodeći da bi to priznanje bilo prerano i kontraproduktivno za mirovni proces, objavili su u četvrtak slovenski mediji.

U pismu koje su potpisali Stephen Greenberg i Malcolm Hoenlein, predsjednik i izvršni potpredsjednik koonferencije američkih židovskih udruga, Sloveniju pozivaju da ne prizna samostalnu Palestinu jer bi to kako tvrde bilo "kontraproduktivno", a palestinsku vlast samo  ohrabrilo da nastavi sa dosadašnjom pogrešnom politikom "izbjegavanja odgovornosti za mirovne pregovore o okončanju konflikta s Izraelom", prenosi Hina. 

U pismu navode da su neugodno iznenađeni najavama o priznanju Palestine.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas  u ponedjeljak je u Bruxellesu članice EU-a pozvao da što prije priznaju Palestinu kao samostalnu državu, a tom prigodom sastao se i sa slovenskim šefom diplomacije Karlom Erjavcem i s njime, prema informaciji ministarstva vanjskih poslova, razgovarao o mirovnom procesu i bilateralnoj suradnji.

Citirajući Erjavca, mediji u Sloveniji su pritom naveli njegovu ocjenu da je za Sloveniju došlo vrijeme da prizna Palestinu sama, što je ranije uvjetovala mogućim formiranjem skupine više država EU-a koje bi se odlučile za taj korak.

 "Tražili smo partnera u EU-u za priznanje Palestine jer bi to na međunarodnoj sceni imalo veću težinu, ali su se okolnosti promijenile nakon što je Trump odlučio preseliti američko veleposlanstvo u Jeruzalem. Mislim da je sada pravi trenutak da iskažemo dodatnu potporu Palestini. Ako Slovenija želi pokazati da ima samostalnu vanjsku politiku, onda je sada za to pravi trenutak", kazao je, kako prenose slovenski mediji, Erjavec u ponedjeljak nakon sastanka s Abbasom, rekavši da Slovenija može i sama priznati Palestinu, ne čekajući druge.

Prema nekim medijskim najavama u Sloveniji, o priznanju Palestine uskoro bi se trebalo raspravljati i na parlamentarnom odboru za vanjsku politiku, nakon čega bi za koji mjesec uslijedilo i glasanje o priznanju u parlamentu, jer prema slovenskom ustavu ovlasti za priznanje država ima parlament, a ne vlada.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Vijeće ministara BiH odobrilo ulazak i boravak u BiH za tri državljana Palestine

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!