Ekonomija     | 25.01.2018. 13:50 |

Delegati Doma naroda PSBiH usvojili budžet

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, koji iznosi gotovo dvije milijarde KM.

Ovaj važan finansijski dokument države u oba čitanja prethodno je usvojio Predstavnički dom PSBiH, a u ovogodišnjem budžetu za servisiranje vanjskog duga predviđeno je 1.004.062.329 KM.

Za ovako predloženi budžet glasalo je devet delegata, jedan je bio "protiv" dok su dva delegata bila suzdržana.

Delegat Kluba Bošnjaka Sifet Podžić (Demokratska fronta - DF) uložio je amandman na ovogodišnji budžet zatraživši da se osigura izdvajanje 200.000 KM za narukvice sa GPS-om za djecu sa autizmom, no ovaj amandman Dom nije podržao.

Napomenuo je da je nabavka tih narukvica mali finansijski izdatak, a za tu djecu i roditelje bi značio mnogo jer bi se moglo pratiti kretanje djece što je, tvrdi, standard u razvijenim zemljama, a sve s ciljem sprečavanja gubljenje djece što nerijetko rezultira smrtnim slučajevima.

S druge strane delegatkinja Kluba Hrvata Zdenka Džambas (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) upozorila je da ne postoji registar u kojem bi bila sva djeca koja imaju autizam, ali je upozorila i na nepostojanje drugih registara poput onoga koji govori o broju oboljelih od rijetkih bolesti.

Naglasila je i da je pitanje zdravstva na nivou entiteta odnosno kantona te da će se ona zalagati da se na tim nivoima rješava ovo pitanje kao što je učinila u Srednjobosanskom kantonu gdje će biti omogućeno oboljelim od dijabetesa da dobiju potrebne pumpice.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić (Narodna stranka - NS) zatražio je od ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande da obrazloži zašto ovaj prijedlog ne može biti uvršten u budžet i može li se na neki način osigurati sredstava za to poput izdavanja iz budžetske rezerve Predsjedništva BiH.

Delegatkinja Kluba Hrvata Ljilja Zovko (HDZBiH) upozorila je da se sve ovo trebalo ranije raditi budući da amandman nije podržan ni u Predstavničkom domu, a ovo je trebalo biti predloženo Ministarstvu finansija i trezora BiH do augusta prošle godine.

Ministar Bevanda podsjetio je da su bez obzira na sve probleme neusvajanja Globalnog fiskalnog okvira i kašnjenja donošenja tog okvira, sve budžetske konzultacije išle redovno, ali Ministarstvu nije dostavljen ovakav zahtjev.

Podsjetio je da su zahtjevi na visinu budžeta bili 1,3 milijarde KM, dok je budžet predložen u iznosu od 950 miliona KM.

Vijeće ministara 22. novembra ga je jednoglasno usvojilo, a Predsjedništvo BiH 4. decembra i Predstavnički dom 17. januara, ali zahtjeva za narukvice prije sjednice Predstavničkog doma nije bilo.

Nije bilo daljnje rasprave o budžetu te je sjednica nakon toga završena.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo