Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 14:28 |

Delegati i zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda o Rezoluciji Vijeća Evrope

FENA

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Martin Raguž (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) kazao je danas novinarima u Sarajevu da je Vijeće Evrope kroz usvojenu Rezoluciju o BiH poslalo jasnu poruku da više neće dozvoliti prostor za manipulacije te da vlasti u BiH trebaju preuzeti odgovornost.

Naime, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope velikom većinom usvojila je Rezoluciju o BiH koja, s jedne strane, pozdravlja pojedine pomake kao što je dogovor oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva te podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, a s druge izražava zabrinutost zbog izostanka rezultata vezanih za provođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih.

Između ostalog, u Rezoluciji se pozivaju politički akteri da usvoje izmjene u Ustavu i Izbornom zakonu najkasnije šest mjeseci prije općih izbora.

Raguž je mišljenja da je Vijeće Evrope još jednom pokazalo ogromnu odgovornost u pogledu odnosa u BiH te da su mnogo ispred institucija BiH u pogledu onog što je naša zemlja, kao članica Vijeća Evrope dužna provoditi kada je u pitanju prihvatanje standarda i vrijednosti.

Istakao je da su evropske institucije prepoznale "neosnovano odugovlačenje BiH da ispuni svoje dužnost te činjenicu koliko su akteri u BiH na niskoj razini kada su u pitanju potrebe građana i države".

- To je najvažniji pokazatelj za one koji odlučuju u BiH da razmisle da li će i dalje podržavati političke opcije koje jedno govore, drugo rade, a treće razmišljaju - kazao je Raguž.

On je mišljenja da je Vijeće Evrope poslalo jasnu poruku da neće dozvoliti nikakve manipulacije te da se steže obruč oko dosadašnjih odnosa s BiH, što se odnosi i na provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Ta poruka, smatra, dolazi u pravom trenutku jer je u toku izborna godina, tako da svi moraju razmisliti kojim će putem ići dalje.

Raguž se osvrnuo i na pitanje upošljavanja novih uposlenika u institucijama BiH, što, imajući u vidu da je još na snazi moratorij o zabrani zapošljavanja, nije moguće.

- To je proces koji je potpuno netransparentan i koji, uglavnom, nije zasnovan na znanju i kompetencijama i nestranačkom pripadanju, već na političkoj podobnosti - smatra delegat HDZ-a.

To je, ustvrdio je, dovelo do urušavanja čitavog javnog sektora jer su ključna javna preduzeća uposlila nekoliko hiljada ljudi, uglavnom po političkoj podobnosti, a bez jasne transparentne uloge u restrukturiranju tih preduzeća o pokretanju razvoja.

- Nema više vremena za 'guranje glave u pijesak', moramo se svi probuditi - zaključio je.

Po mišljenju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safeta Softića, pozitivno je što Rezolucija Vijeća Evrope uključuje i pitanje Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, za koje ima više varijanti za rješavanje.

Međutim, dodao je, ono što je Rezolucija odredila kao put je, prije svega, poštovanje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

- U tom dijelu Rezolucija daje trasu kako izaći iz ovog trenutno najvažnijeg političkog pitanja u BiH - istakao je Softić, dodajuću da je sve ostalo što prati Rezoluciju odraz realnog stanja u BiH. 

Za rješavanje pitanja izmjena Izbornog zakona kazao je da je izgubljeno jako mnogo vremena te da sada ne ostaje mnogo vremena jer se to pitanje treba riješiti do maja, ali, po njemu, ono što daje nadu je aktivno učešće međunarodne zajednice koja može pomoći da se dođe do određenih rješenja.

Za kršenje moratorija na zapošljavanje podvukao je da to ne podržava, dodajući da je to ipak pitanje za Vijeće ministara koje bi trebalo nadzirati proces zapošljavanja. 

Novinarima se obratio i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak koji je ustvrdio da najveća odgovornost za sve što je BiH propustila da uradi, uključujući provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, leži na političkima akterima u BiH.

- Međutim, ne treba zaboraviti da je međunarodna zajednica to pitanje malo stavila po strani jer bi ove 'teške teme' mogle opteretiti uspjeh ekonomskih reformi - dodao je.

Čolak smatra da je trebalo kontinuirano raditi i na jednom i na drugom pitanju, bez prevelikog uticaja same javnosti.

Napomenuo je da ne želi prebacivati krivicu na međunarodnu zajednicu, jer je sve urađeno u najboljoj namjeri da se napravi veliki ekonomski iskorak, tako da teme, kao što su spomenute presude Evropskog suda za ljudska prava, ne budu na dnevnom redu.

Komentirajući moratorij o zabrani zapošljavanja, potvrdio je da jeste došlo do zapošljavanja novih ljudi uprkos zabrani te da bi to trebalo provjeriti. Po Čolaku, jedino je ispravno uposliti nove uposlenike u slučaju nečijeg prethodnog odlaska u penziju.

Delegat Kluba Srpskog naroda (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) Sredoje Nović smatra da je Rezolucija Vijeća Evrope potpuno jasna kada je u pitanju krivica za stanje u BiH. Međutim, ako se pitaju bh. lideri, kaže, krivica nije ni na jednom od njih.

- To je tragično za BiH da niti o jednom pitanju nema saglasnosti - zaključio je Nović, ocjenivši da u posljednje četiri godine u BiH nije bilo nikakvog napretka.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'