Svijet     | 25.01.2018. 15:16 |

Srbija otvara izložbu o Jasenovcu u UN-u, UN se ograđuje

FENA Agencije

BEOGRAD, 25. siječnja (FENA/Hina) - Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otvorit će u četvrtak navečer u UN-u izložbu o ustaškom logoru Jasenovcu koju je, kako piše beogradski tisak, Hrvatska na sve načine pokušala spriječiti, ali je odustala nakon što ju je osobno odobrio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. UN se, međutim, od sadržaja izložbe ogradio. 

 Izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" rad je skupine stručnjaka GH7 koju čine povjesničari sedam zemalja, a diplomatski izvori beogradskih Večernjih novosti tvrde da je službenom Zagrebu "bila sporna fotografija Alojzija Stepinca" i njegova "misija u pokatoličavanju Srba" te navođenje "broja stradalih" u Jasenovcu.

List piše kako je "poslije ovog manevra Zagreba, kojem očigledno smeta da svijet čuje istinu o zvjerstvima u Jasenovcu, uslijedila brza reakcija" srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića. "On (Dačić) je od glavnog tajnika UN-a zatražio i dobio službeno odobrenje da se izložba može organizirati", pišu Večernje novosti.

UN je, međutim, objavio kako je sadržaj te izložbe isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvaća.

Prema priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" je "najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu koja će prvi put biti postavljena u UN-u sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-židovski projekt povodom obilježavanja međunarodnog dana Holokausta".

Direktor ovog postava je izraelski profesor dr. Gideon Greif, stručnjak za logore Auschwitz, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomand, istodobno i šef skupine GH7 povjesničara iz sedam zemalja, čiji je postav "Jasenovac – pravo na nezaborav" prva izložba te skupine u UN-u 72 godine nakon 2. svjetskog rata.

"Izložba predstavlja skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrijednosti čovječanstva i globalnih napora UN-a u cilju spriječavanja pojave revizije i rehabilitiranja neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma", navedeno je u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Srpsko-židovski akademski projekt "Jasenovac" dio je suradnje utemeljene na Memorandumu o razumijevanju koji su srbijansko Ministarstvo prosvjete i Institut za Holokaust "Šem Olam" potpisali 28. ožujka 2017. s ciljem da se zajednički organiziraju izložbe, znanstvene konferencije i programi edukacije o Jasenovcu, navodi se u priopćenju.

Kao posebni gosti, "koji će se na na otvaranju izložbe vidjeti prvi put", najavljeni su preživjeli iz dječjeg logora Jasenovca, Jastrebarskog iz Srbije - Jelena Buhač Radojčić, Smilja Tišma, Gojko Rončević Mraović, a iz New Yorka Eva Кostabel Deutch i David Alkalaj, preživjeli logora Rab, Pag i Jasenovac.

Izložbu će, kako je najavljeno, u 18 sati po njujorškom vremenu otvoriti srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!